Weet jij 5 kwaliteiten van jezelf te noemen?

Het kan moeilijk zijn om bij jezelf te zien wat je goed kunt. Misschien vind je alles wat je doet zo gewoon dat je er nooit bij stilstaat. Of je hebt geen idee dat anderen niet kunnen wat jij kunt. Je vind het moeilijk om in te zien dat jij iets beter kunt dan een ander. Gelukkig leef je niet alleen op deze wereldbol! En heb je de kans om aan anderen te vragen wat zij jouw sterke kanten vinden.

Waar je slecht in bent

Vaak blijkt het nog best moeilijk te zijn om je kwaliteiten te benoemen. Men is sneller geneigd om te zeggen als je iets niet goed doet, in plaats van je te complimenteren met iets dat je goed kan.  Veel mensen vinden dat je opschept als je benoemt wat je goed kan. En veel mensen doen gewoon wat ze doen, zonder het precies te benoemen of er veel over na te denken.

Tot je recht komen

Er zijn momenten dat het goed kan zijn om stil te staan bij wat jij goed kan. Als je op zoek bent naar een (nieuwe) baan. Of je eigen onderneming wilt opstarten. Een periode waarin er veel verandert op je werk waardoor jij wilt bekijken of je taken nog bij je passen. Of misschien heb je van alles meegemaakt en vind je het tijd om de positieve punten bij jezelf te zien. Het is goed om te weten waar je goed in bent, want dan weet je beter op welke manier jij tot je recht komt.

Vraag anderen om hulp

Je kan voor jezelf een lijstje met kwaliteiten maken. En laat anderen met je meedenken. Vraag eens aan fijne en leuke vrienden/familieleden/collega’s/cursusgenoten/buren of ze vijf kwaliteiten van jou kunnen opnoemen. Vraag het ze persoonlijk of stuur ze een mail: doe het op een manier die bij jou past en die jij fijn vindt. Anderen willen meestal tijd om er even over na te denken, dus geef ze daar de ruimte en tijd voor.

Als jij het moeilijk vindt om te vragen, of als je merkt dat de mensen het moeilijk vinden  om te beantwoorden: noem vijf kwaliteiten van hun. En geef zo het leuke en goede voorbeeld!

Vind jij het moeilijk om vijf kwaliteiten van jezelf op te noemen? En vind je het moeilijker of makkelijker bij anderen?

In 2012 verscheen er iedere dinsdag een artikel van mij op de site van Vrouw&Passie. Deze zijn na reorganisatie van hun site niet meer daar te vinden. Bekijk hier het overzicht op mijn eigen site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.