5 tips om je eigen werkritme te vinden

Door ervaring weet ik inmiddels dat het voor mij het beste werkt om te doen wat goed voelt. Altijd. Ook in werk. Of misschien wel juist in werk. Dat houdt in dat ik niet ver vooruit plan wanneer ik mails ga beantwoorden, blogs ga schrijven of plannen uit ga voeren. Er is namelijk een goed moment voor alles.  Als ik me daardoor laat leiden, voelt alles fijner om te doen én krijg ik veel meer gedaan. Er zijn mensen die baat hebben bij strikte schema’s en uitgebreide lange termijn plannen. Bij mij werkt het niet zo. Als ik volgens een zelf opgelegd schema probeer te werken, komt er juist niks meer uit mijn handen.

In mijn beginjaren als ondernemer wist ik nog niet precies hoe dit voor mij werkte. Ik had wel door dat strikte dag- en weekplanningen me kriegelig maakten, maar dacht dat ik daaraan moest wennen. Ik zag zoveel andere ondernemers die wél baat hadden bij een vooraf uitgewerkt werkritme. En ik zocht een houvast. Ik kende mezelf niet als iemand die heel veel discipline heeft en als er geen baas is die je vertelt wat je moet doen, moet je het toch ergens vandaan halen.

Inmiddels heb ik veel geleerd over mijzelf en mijn ideale manier van werken. Ze kunnen ook voor jou werken. Hieronder heb ik ze samengevat in 5 tips.

1) Stel jezelf een doel waar je warm voor loopt.
Ik kwam erachter dat ik echt wel discipline heb. Als het doel maar bij me past. Ik geef 5%. Of 100%. Er tussenin lukt me niet. Op school was dat niet altijd handig, maar in mijn verdere leven heeft het me goed geholpen met het trouw blijven aan mezelf. Dus stel jezelf een doel. En dat hoeft geen doel voor over 10 jaar te zijn. Begin met een doel dat je over een maand wil bereiken. Met een doel voor ogen, worden de stappen die je daarvoor kan zetten duidelijk. En wil je ze ook graag zetten, met of zonder strikt schema. Geef jezelf steeds iets om aan te werken. Iets dat je graag doet.

2) Leer jezelf beter kennen.
Om je doel én jouw manier van werken te ontdekken, is het uiteraard nodig dat je jezelf beter leert kennen. En niet alleen oppervlakkig. Ga de diepte in. Wat voelt er goed voor jou? En wat doe en denk je omdat het je zo is aangeleerd? Of omdat je denkt dat het zo hoort? Waar lig je wakker van? Wanneer ben je op je best? Waar mogen ze je altijd voor vragen? Welk tijdstip ben jij op je productiefst? Hoe voel jij eigenlijk bij jezelf wanneer iets goed voelt? Of wanneer je ergens futloos van wordt? Waar krijg jij energie van?

3) Hou lege plekken in je agenda/leven.
Geef jezelf de ruimte om te ontdekken wat jouw ritme is. Met een vol schema en krappe deadlines maak je het jezelf onmogelijk om de dingen te doen wanneer je voelt dat het er een goed moment voor is. Hou lege plekken. En ja: dat kan in het begin best eng zijn. En frustrerend. Want soms komt er dus uren -of zelfs dagen- niks uit je handen. Hou vertrouwen in jezelf. Gun het jezelf om dit serieus te nemen. En ontdek, ervaar en ga op onderzoek uit. Laat komen wat er komt. Luister naar jezelf.

4) Kies voor je eigen weg.
Anderen vinden altijd ergens wat van. En anders vind de criticus in jezelf er wel wat van. “Maar ik ben helemaal niet productief nu.” “Ik hoor iedere minuut van mijn werkdag goed te besteden, anders doe ik het niet goed.” “Ik kan toch niet op een dinsdagochtend een tijdje lezen ter inspiratie omdat dat goed voelt?
Er is niet één beste manier – en tijdstip- om te werken. Echt niet. We zijn allemaal anders. Dus doe jezelf een lol en vind jouw weg. En het mooie is dat je daarmee ook meteen anderen een plezier doet: ten eerste omdat jij beter in je vel zit én veel werk gedaan krijgt. En ten tweede omdat je zo misschien anderen weer inspireert om hun eigen weg te kiezen.

5) Blijf bijstellen en aftasten.
Het kan zijn dat je een ritme voor jezelf hebt gevonden dat bij je past. En het is geweldig als je hebt ontdekt dat maandagmiddag een goed moment is om echt voor je mails te gaan zitten. En woensdagavond een perfect moment is om een blog te schrijven. Het enige gevaar is dat je een schema voor jezelf gaat maken dat op een gegeven moment niet meer werkt. Op een maandagmiddag voel je aan alles in jou dat het een goed moment is om een bepaalde lezing te beluisteren. Maar ja, meestal doe je dan je mail, dus ga je dat doen..
Waar het om gaat met je eigen ritme vinden, is dat je ieder moment -of zoveel mogelijk- voelt wat er op dat moment het beste voor je is. Komt er een duidelijke wens of verlangen naar voren: luister daar naar.

Als jij graag zo leeft en werkt dat het écht bij jou past, dan gaat dat niet vanzelf. Je zal er voor moeten gaan. Uiteindelijk is het heel bevredigend, productief en kloppend. Maar de weg er naartoe kan hobbelig zijn.

Maar wat heb je liever…
De rest van je leven doen wat bij anderen past?
Of een tijdje een hobbelige weg zodat je daarna met meer vertrouwen en energie de dingen doet die je écht wil doen?

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen, ontdekkingen en knelpunten zijn. Laat je het me weten? Dat kan als reactie bij deze blog, of via de mail.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.