Afspraakloos en leesonthouding

De dagen dat de tijd niet van belang is, zijn dagen waarin ik helemaal op kan gaan in wat er ook is. Lezen, wandelen, rommelen, muziek luisteren, werken, plannen maken, schrijven, mijmeren, mooie gesprekken voeren met mensen die ik tegenkom, opruimen, door de kamer dansen. Juist in deze drukkere wereld, merk ik dat ik het belangrijk vind om dit soort dagen soms te hebben. Om op te laden. Inspiratie te laten komen. Weer te ervaren en voelen waar ik mijn tijd, energie en aandacht aan wil besteden.

Bijna drie jaar geleden heb ik een afspraakloze week gehad. Dat was zo fijn en verhelderend. Ik heb er naderhand uiteraard een blog over geschreven op mijn vorige site.

Daarna kwam het er nooit meer zo van. Tot deze week. Een paar weken geleden gewoon een kruis in mijn agenda gezet. En als er eenmaal een groot kruis staat, is het makkelijk om nee te zeggen tegen afspraken. Die week kan ik niet. Al heb ik tegen sommige mensen gezegd dat ik een week vakantie heb. Omdat vakantie een term is die iedereen meteen begrijpt. En bij afspraakloos heb je iets uit te leggen en daar had ik niet altijd zin in

Een afspraakloze week is niet hetzelfde als vakantie, al vullen veel mensen dat wel zo in heb ik toen gemerkt. Het houdt voor mij in dat ik geen afspraken van te voren maak. Op de dag zelf kan wel, als dat goed voelt en uitkomt. Verder kan ik gewoon werken en dingen doen.

Gisteravond is er echter ineens een interessante extra wending aan deze week bijgekomen. Sinds een paar weken ben ik namelijk bezig met de opdrachten uit het boek The Artist’s Way van Julia Cameron. Een boek waarmee je je inspiratie en creativiteit meer naar boven haalt. Leerzaam, interessant en leuk! Iedere week een ander thema met bijbehorende vragen, opdrachten en aandachtspunten.

Ik ga nu week 4 in. En dit is de week van de leesonthouding. Oei. Ik lees namelijk heel veel. Tijdens het ontbijt. In de avond. Als ik in de bieb zit. Als ik even pauze neem van werken. In de trein. Als ik wat tijd verdrijf achter mijn laptop.
Boeken. Tijdschriften. Via social media. Blogs.
Julia schrijft er het volgende over:

“Paradoxaal genoeg vullen we de bron door ons leven te legen van afleiding en verstrooiing. Zonder dat soort afleiding worden we weer teruggeworpen op de zintuiglijke wereld. Leesonthouding werpt ons terug op onze innerlijke stilte, een ruimte die sommige van ons meteen met nieuwe woorden beginnen te vullen – eindeloze roddelgesprekken, oeverloos veel tv, de radio als constante praatkameraad op de achtergrond. We kunnen vaak onze innerlijke stem, de stem van onze kunstenaarsinspiratie, niet meer boven het statische geluid uit horen. Bij de beoefening van leesonthouding moeten we dus goed uitkijken voor die andere vervuilers.”

Zo. Dat wordt een interessante week. Zonder afspraken. En de ledige tijd ga ik niet vullen door te lezen. Ook andere afleiders, zoals Facebook en Twitter, zal ik deze week even laten voor wat ze zijn. Vandaag ga ik mijn mail bijwerken, bepaalde werkdingen die veel lees- en schrijfwerk nodig hebben afmaken en nog even rondstruinen op social media.

En dan is er even niks.
Ik ben heel benieuwd hoe ik het niet-lezen ga ervaren. Tijdens mijn 10-daagse Vipassana meditatie-retraite heb ik ook een tijd niet gelezen, maar toen werd mijn tijd gevuld door urenlang (poging tot) mediteren. Ik heb pas ook een week zonder mail en social media gehad. Maar deze week, in deze vorm, is nieuw voor me.
Ik vind het spannend. En kijk er naar uit.

Na deze week zal ik online mijn bevindingen delen!

Lees ook:
Mijn week zonder mail en social media
Mijn 10 dagen Vipassana

6 Comments

  1. @Caroline: wat een fijne reactie, ben erg benieuwd hoe je dat vorm hebt gegeven, of je ergens tegenaan loopt en wat het je oplevert. Ik stuur je even een mail met meer vragen 🙂

  2. Hee Katja, dit is leuk om te lezen. Ik heb een afspraakloos leven en ik vraag me af of meer mensen dit hebben. Ik krijg de bibbers van afspraken. Ik denk dat het komt omdat ik niet vantevoren weet of ik op die dag wel in de stemming ga zijn voor die afspraak, en dat ik mij dan onwillekeurig ga forceren, een feestgezicht opzetten, zoiets. Sinds ik mezelf toestemming heb gegeven geen afspraken meer te maken (tenzij het écht écht niet anders kan: en het kan verbazingwekkend vaak gemakkelijk anders) heb ik meer concentratie en begin ik een beetje beter te snappen hoe ik zelf in elkaar zit. Dus ik wens je veel plezier en veel ontdekkingen in je afspraakloze leesonthoudingsweek.

  3. Ben heel benieuwd wat het je brengt. Vond het een van de ‘moeilijkste’ opdrachten. En net bij mijn 48 uur stilte ‘mocht’ ik ook geen leesvoer meenemen, om dezelfde reden. Ik merk dan zelf hoezeer ik vlucht door te lezen – en wat er wél is als ik dat niet meer kan doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.