Alles en iedereen is met elkaar verbonden

Een van de redenen dat ik volgens mij niet zoveel deel als ik zou willen, is dat ik soms twijfel over of een onderwerp te ‘groot’ of juist te ‘klein’ is. Of dat het wel past bij wat ik ‘gewoonlijk’ schrijf. Deze onzichtbare drempel die ik zelf heb opgeworpen, werd ineens zichtbaar voor me. Bij deze haal ik die drempel weg, zodat het beter kan stromen.

Ik geloof namelijk dat alles en iedereen met elkaar verbonden is. En dat alle soorten onderwerpen die bij mij in woorden en zinnen samenkomen om geschreven en gedeeld te worden, daardoor ook met elkaar verbonden zijn. 

Een van de mooiste omschrijvingen die ik ooit las over verbondenheid, is deze, van de Peace Pilgrim:

“We lump together all things that are beyond the capacity of all of us collectively to understand – and one name we give to all those things together is God. Therefore, God is the creative force, the sustaining power, that which motivates toward constant change, the overall intelligence which governs the universe by physical and spiritual law, truth, love, goodness, kindness, beauty, the ever-present, all-pervading essence or spirit, which binds everything in the universe together and gives life to everything in the universe.”

Ik weet dat er mensen zijn die moeite hebben met het woordje God. Omdat ze het aan een religie gekoppeld zien. Of als iets waar ze gewoon niet in geloven. Vervang in zo’n geval het woord door ‘Leven’ of ‘Liefde’ of ‘het Universum’ of een ander woord waar je wel iets mee hebt (of niks tegen hebt). En lees deze quote dan nog eens door.

In de loop van ons bestaan als Homo sapiens is onze verbondenheid op allerlei manieren benoemd. In vele verhalen en religies. Later kwam er ook steeds meer wetenschappelijk bewijs dat alles en iedereen uit energie bestaat en we daarom continu invloed hebben op de mensen en de wereld om ons heen. Of we ons er bewust van zijn of niet.

Alle ‘kleine’ en ‘grote’ dingen zijn met elkaar verbonden. Daar geloof ik in.

Hoe je als mens in het leven staat, hoe je in een wachtrij bent, wat je zegt en schrijft en deelt en doet, hoe je naar een onbekende kijkt, waar je tijd voor maakt, wie je inspireert, over welk boek je niet uitgepraat raakt, waar je naar luistert, of je een mooie wolk opmerkt, wat je negeert, waar je je druk over maakt, wat je in je vrije tijd doet, hoe je omgaat met dieren, wat je uitstelt, welke sites je bezoekt, waar je je spullen koopt, wat je op social media deelt, waar je energie van krijgt, of je goed voor jezelf zorgt en wat je opvalt.

Allemaal onderwerpen die me bezighouden. Waar mijn energie naartoe gaat. Omdat ik erover lees, praat, er vragen over stel, me er over verbaas, verheug of verwonder. Waardoor er bij mij vaak als vanzelf woorden en zinnen samenkomen om dingen al schrijvend te verbinden. En ik voel me alvast meer verbonden met mezelf nu ik mijn onzichtbare drempel heb weggehaald en meer online ga delen.

Een keer per week stuur ik een korte mail over meer aandacht in je dag. Ook ontvangen? Aanmelden kan via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.