Alles wat je deelt, groeit

Een bekende uitspraak is ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’. Mensen die aandacht geven aan de negatieve dingen in hun leven, zullen merken dat deze daardoor blijven bestaan. Mensen die aandacht geven aan de leuke en mooie dingen, zullen vaak ervaren dat deze blijven bestaan. En gaan groeien. En alles wat je deelt, groeit zelfs nog meer.

Voor je houden

Tijdens mijn workshop, lezingen en in gesprekken valt het me vaak op dat mensen aarzelen om te delen waar ze mee bezig zijn. Wat zonde! Zodra ze er hardop over vertellen gebeurt er namelijk iets. Ze krijgen reacties en feedback. Anderen gaan met ze meedenken. Ideeën worden aangevuld. Mensen vertellen welke gedachtes er bij hun opkomen als ze het horen. Er wordt aangeboden om mee te helpen. Zo gaat het leven. En kan het groeien.

Als de tijd rijp is

Het kan eng zijn om te delen. Want dan heb je de kans dat iemand je idee naar beneden haalt. Het overneemt. Het stom vindt. In de beginfase kan het handig zijn om je idee even voor je te houden, zodat het alleen voor jou vorm kan krijgen. Een idee heeft namelijk tijd nodig om te rijpen. Tot de fase komt om het naar buiten te brengen. Waarschijnlijk weet je tegen die tijd goed aan wie je het wel en aan wie je het beter niet kan vertellen. Die vriendin die alles altijd negatief benadert vertel je er liever niet over. Je bent juist wel benieuwd naar die oom die altijd geïnteresseerde vragen stelt.

Deel en het groeit

Zodra je een idee deelt, gaat het leven. Daardoor kan je er aan gaan schaven. Door vragen en opmerkingen van anderen krijg jij de kans om je idee vorm te geven. Om te merken en voelen hoe jij het wilt. Welke stukjes belangrijk voor je zijn en welke anders kunnen. Als je een idee voor je houdt tot het ‘af’ is, dan moet je alles alleen doen. En hoeveel kan je doen in je eentje? Wil je doen in je eentje?

Delen inspireert

Door te delen geef je anderen de ruimte om ook te delen. Doordat anderen delen geven zij jou de kans om mee te doen. Zodat ook jij kan groeien. Hoe leuk is het om mensen te horen vertellen over plannen die ze hebben? Om daar over te lezen? Waarom zou je het voor je houden? Laat alle ideeën en mensen groeien!

In 2012 verscheen er iedere dinsdag een mijn artikel van mij op de oude site van Vrouw & Passie. Bekijk ze hier allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.