Als je leven het antwoord is, wat is dan de vraag?

Bovenstaande vraag las ik ooit ergens en komt zo nu en dan in mijn hoofd terug. Vandaag weer. Het lijkt alsof ik ‘m ineens meer begrijp dan ooit.

Alles wat een mens doet, komt voort uit zijn eigen keuzes.
Dat ervaren mensen niet altijd zo, blijkt uit veel gehoorde zinnen als: ‘bij anderen gaat alles altijd als vanzelf’, ‘ik heb pech met waar ik geboren ben‘, ‘als mijn jeugd/mijn ouders/ mijn lichaam/mijn omgeving/(vul iets anders in) anders was geweest, dan was alles makkelijker geweest‘, ‘dingen overkomen me altijd‘, ‘sommige kansen komen gewoon nooit op mijn pad‘.

Allemaal smoesjes.

Waar jij nu, op dit moment bent, is het gevolg van alle vragen die jij jezelf in het verleden hebt gesteld. En de antwoorden die jij daarop hebt gegeven.

Jarenlang was ik er diep van binnen van overtuigd dat de ultieme baan niet bestond. Niet zo gek dus dat ik ongeveer 13 jaar lang van baan naar baan naar baan ben gegaan.

Jarenlang was ik er diep van binnen van overtuigd dat anderen veel dingen beter konden. Niet zo gek dus dat ik wat op de achtergrond bleef op werkgebied. Op het moment dat ik wat meer naar voren kwam en ik gezien dreigde te worden, was ik bang dat men zou zien dat ik iets niet kon. Dus dook ik snel weer naar de achtergrond.

Dat was het leven dat ik voor mezelf had gecreëerd. Dat waren de antwoorden die ik mezelf had gegeven.

Tot ik er langzaam aan steeds meer genoeg van kreeg. Eindelijk wel eens dat leuke werk wilde  waar ik helemaal tot mijn recht kwam. Inzag dat ik een aantal dingen wel goed kon en daar voor gezien wilde worden. Mijn volgende stap was het starten van mijn eigen onderneming. Dat bleek een hele goede stap. Door het ondernemen heb ik zoveel geleerd. En ik kon mezelf niet meer verschuilen. Dat was soms eng, maar het voelde vooral als een bevrijding. Iedere dag leer ik bij en iedere dag ben ik, ondanks de onzekerheden over werk en inkomen die er soms zijn, blij dat ik deze stap heb gezet.

Ik leid steeds meer en meer het leven dat bij mij past. Waar ik naar verlang. Het leven waar ik later met een grote glimlach op terug zal kijken. In plaats van ‘had ik maar..’

Hoe zit het bij jou?
Welke antwoorden geef jij jezelf?
Welke vraag wil jij beantwoorden zien in jouw leven?

5 Comments

 1. Dag Katja,
  Een schitterende vraag. Inderdaad, wat is uiteindelijk mijn diepste levensvraag, want mijn leven is daarop een antwoord. Als ik daar nu op antwoord, kom ik bij deze vraag: hoe durf ik mijzelf zijn en welk geschenk breng ik daarmee de wereld in? Ja, daarop wil ik het antwoord in mijn leven zien. En ik merk dat ik daarmee bezig ben, wat me blij maakt 🙂

  Je verhaal is helemaal herkenbaar voor mij. Doordat jij die weg bewandelt, open je poorten bij mij. Het toont me dat zoveel mogelijk is. Het toont me dat ik mijn verschillende interesses in creatief bezig zijn (met levensenergie), zoals foto’s, tekst, dans, wandelen, stem, … mag combineren.

  Doe zo verder, je bent een geweldige inspiratiebron voor mij.

  Eva-Maria

 2. Heel herkenbaar dit stuk. Altijd maar denken, dat anderen beter zijn dan jij, dingen beter kunnen en vooral, dat jij niets kunt en een totale mislukking bent. Niet dus! Hoeveel mensen mij al niet geprobeerd hebben mij van het tegendeel te overtuigen. Diep van binnen wist ik dat ze gelijk hadden, maar zo voelde het niet.

  Nu eindelijk, als ondernemer, kan ik mijzelf en mijn werk op de juiste waarde schatten. Dat heeft heel lang geduurd, jammer genoeg, maar de keuzes die ik in mijn leven gemaakt heb, die hebben mij inderdaad uiteindelijk daar gebracht waar ik wilde uitkomen. Alhoewel, ik heb nog een lange weg te gaan. Als ik er niet uitkom, weet ik je te vinden Katja!

  Een ding is zeker: heb nooit spijt van je keuzes die je ooit gemaakt hebt in je leven. Op het moment dat je ze nam, stond je er waarschijnlijk achter. Want waarom zou je die keuze anders gemaakt hebben? “Verkeerde” keuzes bestaan niet. En zolang je achter je gemaakte keuzes staat, is het ook gemakkelijker te accepteren dat ze niet goed zijn gegaan.

  Positief bezien: het zijn leermomenten.

  En mijn levensvraag is: hoe word ik gelukkig en geniet ik van het leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.