“als jij bent geweest zegt iedereen zijn baan op”

Een tijdje geleden vertelde ik tegen een van nichten dat ik mijn prikkeluren en de workshop ‘Wat wil ik nou écht? En nu aan de slag!’ graag wil geven bij organisaties waar een reorganisatie komt of net is geweest. Volgens mij een goed moment om de werknemers stil te laten staan bij waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Zodat ze met die kennis over zichzelf een functie kunnen gaan doen waar ze helemaal tot hun recht komen.

Ik denk niet dat mijn baas er op zit te wachten dat jij komt“, zei mijn nicht, “als jij bent geweest zegt iedereen zijn baan op.” Ik vertelde dat dat niet mijn insteek is, maar dat het soms voor mensen beter is als ze iets anders gaan zoeken.

Deze week moest ik ineens weer aan dit gesprek denken. Ik kreeg namelijk van twee mensen een mail met daarin de boodschap dat ze hun baan hadden opgezegd. En ik was trots op en blij voor ze!

Hieronder een stukje uit beide mails, omdat zij zelf het beste kunnen verwoorden waarom deze stap goed voelt.

“Ik mail je even om te vertellen dat ik afgelopen vrijdag ontslag heb genomen. Na 10 jaar daar gewerkt te hebben werd het me de laatste paar jaar echt te gortig. Alles ligt open! Totale onzekerheid mbt inkomen, maar het doet me vrijwel niets. Ben opgelucht en blij en er is daadwerkelijk een last van mijn schouders afgevallen. Die workshop van jou is niet de doorslag geweest maar daar zijn zeker zaadjes geplant. Daar wil ik je voor bedanken. Hoop dat je nog lang door gaat met wat je doet. Dat je nog veel meer mensen raakt en prikkelt zodat ook zij een meer bevredigende weg in zullen slaan.”

 

“Ik vond het een fijn en nuttig gesprek en ik wil je hierbij nog laten weten dat ik afgelopen maandag mijn baan heb opgezegd voorzien van nette en positieve ontslagbrief! Dank je wel voor het laatste zetje. Oh ja, de reacties waren allemaal positief en mijn leidinggevende zei: ik ben zelfs een beetje jaloers op je (zoals jij al had gezegd hoe sommige mensen zouden reageren). Voelt erg goed deze beslissing en nu aan het werk met wat ik ga doen om bij passie om te zetten in werk dat bij me past.”

Het is niet mijn insteek dat iedereen zijn baan opzegt, maar voor sommige mensen is dat een passende stap op dat moment.

Ik vind dat het goed is als mensen stilstaan bij waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Zodat ze op zoek kunnen gaan naar een nieuwe baan, een eigen onderneming, een nieuwe functie binnen hetzelfde bedrijf, of een aantal andere taken binnen de functie die ze al hebben.
Waarom?
Omdat ik ervan overtuigd ben dat iedereen het beste kan werken op die plek waar degene, op dat moment, helemaal tot zijn recht komt. Dat is fijn voor jou, je collega’s en iedereen om je heen.

Dat wil je toch ook als baas/manager?
Dat iedereen die voor je werkt dat doet omdat ze daar op hun plek zitten en er voldoening uit halen? En niet alleen omdat ze een hypotheek moeten betalen of omdat ze niet naar zichzelf durven te kijken?

Weet jij niet zeker of je op je plek zit?
Geef je dan op voor een prikkeluur, prikkelboostsessie, prikkeltraject of workshop.
Bekijk hier alle informatie en prijzen. 

Ben jij een baas/manager die het zijn medewerkers (en zichzelf) gunt om stil te staan bij wat iedereen kan en wat ze leuk vinden? Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

1 Comment

 1. Hallo Katja,
  dit is een goed artikel en maakt de mens bewust van zijn potentie.

  “Je kunt een deur achter je sluiten, andere deuren zullen open gaan.”

  Het is goed als mensen bij zichzelf nagaan waar hun hart, energie en passie naar uit gaan

  Succes met jouw workshops!

  Jelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.