Als onderneemster kan ik mijn ei wel kwijt

Afgelopen jaar gaf ik een gastcollege op het ROC en bij de HAN (voor SPH-duaal studenten). Bij beide was ik uitgenodigd om te vertellen over mijn manier van ondernemen. Het ondernemen vanuit je hart, je diepste verlangen om te doen wat er bij je past en om tegelijkertijd de wereld een beetje mooier te maken. Waar ik aan meewerk bij o.a. de Waarmakerij, Waarmaakdagen, Durftevragenmet/zonderwerk en Vrouw&Passie.

In beide groepen gaven een paar studenten aan dat zij zelf geen ondernemer willen worden, “omdat ze er niet zo van houden om alleen maar bezig te zijn met geld verdienen”.  Oh ja. Geld verdienen. Mannen in pakken. Mannen in werkkleding. Dat beeld had ik vroeger ook bij ondernemen. Inmiddels niet meer.

Ik ben nu zelf een een zelfstandig onderneemster. Sociaal onderneemster. Creatief onderneemster.
Er zijn vele termen bedacht en voor mij komen ze allemaal op hetzelfde neer. Ik ben mijn onderneming gestart omdat ik mijn ei niet zo kwijt kon in een baan. Had in mijn vele banen nooit het idee dat ik helemaal tot mijn recht kwam. Ik wilde alles wat ik leerde en meemaakt in het leven in kunnen zetten. Als onderneemster heb ik mijn manier gevonden om volop werken, leren, samenwerken, ontdekken, spelen en groeien onder dezelfde kapstok.

Het is aan mij hoe ik mijn tijd besteed.
Het is aan mij om niet alleen dingen te doen die (meteen) geld opleveren.
Het is aan mij om mijn tijd beter in te delen als ik merk dat ik teveel tijd kwijt ben met de leuke dingen die geen geld opleveren.
Het is aan mij om concrete plannen te maken en uit te voeren als ik merk dat er wel heel weinig geld binnenkomt.
Het is aan mij om soms in het weekend te werken en soms zomaar een dag doordeweeks niks te doen.
Het is aan mij om te bepalen met wie ik wil samenwerken en sparren.
Het is aan mij om mezelf bij te sturen, op de rails te houden en vooruit te brengen.

Alles wat ik leer, zorgt ervoor dat niet alleen ik, maar daarbij ook mijn onderneming groeit. Dat is voor mij ondernemen.
En door alle fijne mede-ondernemers die ik door dit alles door heel Nederland ontmoet, heb ik meer collega’s dan ik ooit in een baan had gehad. En ze zijn allemaal zelfgekozen en dus leuk! Verder zorg ik ervoor dat ik altijd blij word als ik mijn agenda bekijk.

Ik ben een onderneemster. En daar verdien ik mijn geld mee.
Dat is een mooie bijkomstigheid van alle leerzame, bijzondere en leuke dingen die ik doe!

En, wat is ondernemen voor jou?

Kan jij je ei niet zo kwijt in je baan? Of twijfel je over een eigen onderneming? Gun jezelf een prikkel-uur, dan help ik je in een uur verder op weg met je valkuilen, twijfels en doelen!

3 Comments

  1. Dag Katja,

    Wat heb je toch 100% gelijk in datgene wat je hier bovenstaande zegt. Het lijkt net alsof jij mijn onbewuste gedachten weet te verwoorden, die ikzelf nog niet eens ken. Sinds een hele korte tijd doe ik dit fulltime. Ben ik bezig met het investeren in mezelf, wat eigenlijk heel raar is om dat nu te beseffen. En eigenlijk ben ik hier tot nu toe totaal niet van bewust totdat ik dit van jou lees. Dan verrek nog aan toe, ze slaat met de spijker op de kop. Meer collega’s dan je ooit hebt gehad. Verzonken in je passie, waardoor je vergeet om geld te verdienen, terwijl je vroeger dacht dat ondernemen alleen maar om werken draait en geld verdienen gaat.
    Totdat je ontdekt, dat er ook een andere vorm van ondernemen bestaat buiten het PROFIT ondernemen om. Want iedereen, wij allemaal ondernemen elke dag iets door activiteiten uit te voeren en waarde in de samenleving of in het financieel systeem iets te creeren. Ook de overheid onderneemt. Wie niet stilzit en aan het slapen of uitrusten nadenken is , letterlijk in zijn bed, is in feite aan het studeren of ondernemen.

    Zelfs vakantie-vieren is ondernemen. Je koopt een produkt door middel van een kopje koffie draagt je bij aan het economisch verkeer en onderneem je op een passieve manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.