Anderen zijn ook bij het begin begonnen

Het valt me vaak op dat mensen die iets willen bereiken zich laten ontmoedigen door mensen die zichtbaar al iets bereikt hebben. Ze hebben het zelf nog niet, en ze denken dat het hen zelf vast niet lukt om het te krijgen. Ze vergeten op zo’n moment dat die ander al vele stappen heeft gezet om iets te bereiken. Dat die ander ook bij het begin is begonnen.

Hoe het werkt met delen en kijken

Mensen hebben de neiging om vooral van zich te laten horen als het goed gaat, als ze iets bereikt hebben. Logisch, want leuke dingen deel je graag met en aan anderen.

Daarnaast zien anderen mensen die ze nog niet kenden in beeld komen zodra ze iets bereikt hebben: het uitgeven van een boek, het organiseren van een geslaagd evenement, een interview in een tijdschrift, een paar minuten op tv, het winnen van een wedstrijd, terwijl ze een lezing houden op een groot podium.

Vele stappen daarvoor

Deze mensen hebben echt ook eerst vele stappen moeten zetten voordat ze daar kwamen. Tijdens de weg daarnaartoe hebben zij ook getwijfeld, gezucht, de moed een paar keer opgegeven, gestruikeld, willen stoppen en ontdekt welke manieren niet werken. Ze zijn echter verder gegaan. Tot de plek waar ze nu zijn. En ook daar zuchten ze soms, lopen ze vast, twijfelen ze en weten ze het even niet meer. Alleen als je stilstaat zat je geen verkeerde stappen. Maar dan kom je ook zeker nooit verder.

Waardeer je stappen

Dus kijk niet teveel tegen anderen op. Maar laat je vooral wel inspireren door wat anderen bereikt hebben! En vergeet daarbij niet te kijken naar wat jij zelf al bereikt heb. En welke stappen jij allemaal al hebt gezet. Iedere zucht, iedere twijfel, ieder inzicht brengt jouw dichter bij wat jij wilt bereiken. Dus stap lekker verder en geniet van de weg!

In 2012 verscheen er iedere dinsdag een mijn artikel van mij op de site van Vrouw & Passie. Bekijk ze hier allemaal.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.