Bewust pauzes nemen is niet hetzelfde als uitstelgedrag

Vandaag ben ik tussen het werken door even naar een vriendin gegaan om iets af te geven en wat bij te praten.
Gistermiddag ben ik tussen het werken door even naar een museum in de buurt gegaan.
Eergisteren ben ik tussen het werken door even een eindje gaan wandelen.

En toch krijg ik veel werk gedaan. Of ik kan beter zeggen: hierdoor krijg ik juist veel werk gedaan.

Ik heb er baat bij (als mens en ondernemer) om niet de hele tijd als een machine door te gaan. En juist in weken waarin ik veel te doen heb, neem ik dus vaker bewust even pauze. Een moment van rust. Aan het begin van mijn werkdag. Ergens in het midden. Op het einde. Een paar keer. Net wat goed voelt.

Ik luister naar mijn hart, mijn gevoel, mijn lichaam. Als mijn hoofd vol zit of als mijn lichaam niet fijn voelt van het vele achter de laptop zitten of als ik me duf en inspiratieloos zit, dan ga ik wat anders doen.

De afgelopen weken ben ik hard aan het werk geweest. En nu nog. Ik zit veel achter mijn laptop. Had en heb veel praktisch en secuur werk te doen. Ben aan het leren en testen hoe ik nieuwe en al bekende online tools (beter) in kan zetten voor m’n online programma’s en coaching. Een nieuwe online cursus aan het uitwerken. M’n huidige cursussen aan het omzetten naar een andere tool. Veel uitzoeken, lezen, testen, knippen, plakken, passen en meten. Het is een hele klus en denkpuzzel, maar ik vind het leuk om te snappen hoe alles werkt. Ik duik hier een paar weken in en daarna kan ik me weer meer bezighouden met mensen coachen en begeleiden en het uitvoerende gedeelte.

Tot een tijd terug was ik goed in rust nemen, maar ontbrak het me nog weleens aan focus. Had vaak last van uitstelgedrag. Kon een hele dag bezig zijn en proberen dat te doen wat goed voelt, maar ondertussen kreeg ik soms weinig concreets uit mijn handen. Sinds een paar weken hou ik me bewuster dan ooit bezig met ‘focus en rust’. En ik ben productiever dan ooit.

Uitstelgedrag voelt niet goed. Je wil of moet namelijk iets doen, maar je hebt er geen zin of je weet niet zo goed hoe het aan te pakken. Dus stel je het uit. Door niet echt iets te doen. Je kiest niet voor actie, maar je kiest ook niet voor rust. Je voelt je futloos, ontevreden en niet voldaan.

Bewust pauze nemen voelt goed. Je bent van alles aan het doen en je hebt nog van alles te doen, maar je kiest er voor om even rust te nemen. Even een pas op de plaats. Je laat alles even los en gaat iets anders doen. Het is een bewuste keuze. Je voelt je energiek, tevreden en voldaan.

Waar kies jij voor?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.