Bezinktijd

be` zin – ken (bezonk, is bezonken)
1 naar de bodem zakken;
2 helder worden doordat iets naar de bodem zakt; figuurlijk door rustig overdenken verwerkt worden, in de geest opgenomen worden

Alles heeft tijd nodig om te bezinken. Om een plekje te vinden. Er is namelijk ruimte nodig om plaats te maken voor nieuwe dingen zoals informatie, indrukken, kennis en inspiratie.

Ik merk voor mezelf dat die ruimte de laatste tijd weer ongemerkt gevuld wordt. Als ik niet uitkijk vul ik ieder moment met het doen van iets. Maar er komt ook zoveel leuks voorbij! Op zakelijk gebied zijn er mooie kansen, leuke afspraken, goede gesprekken en interessante mogelijkheden. Ik voel dan soms wel dat het wel veel is achter elkaar, maar merk ook dat het me energie geeft. En als ondernemer is het nou eenmaal soms heel druk, dat hoort erbij.

Tot het moment dat ik merk dat ik vol zit.
Dan kan er ineens niks meer bij in mijn hoofd. Dan lijken kleine dingen ineens een hele opgave. Dan heb ik puf niet voor weer een gesprek, hoe nuttig het ook zal zijn. En de inspiratie die ik daarvoor nog voelde lijkt ineens helemaal weg.

Dan voel ik dat ik te weinig bezinktijd heb gehad. Heb genomen.

Sinds een paar maanden ben ik bezinktijd gaan zien als een essentieel iets dat ik nodig heb om goed te gedijen als mens. En ondernemer.

Bezinktijd is tijd waarin ik even geen afspraken heb, op plekken ben waar ik met niemand hoef te praten, ik zonder haast in de bieb kan lezen, thuis met mijn muziekjes op in een flow kan typen, langs de Waal kan wandelen, in dozen met tijdschriften/plaatjes/krantenknipsels kan rommelen, foto’s maak, op allerlei sites interessante dingen kan ontdekken.

Dat is de tijd waarin mijn doelen helder worden, puzzelstukjes in elkaar vallen, twijfeldingen ineens een duidelijke ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord krijgen, ik aan dingen denk die ik nergens had opgeschreven maar toch weer de ruimte krijgen om naar boven te dwarrelen.

Door soms even ‘niets’ te doen, blijft mijn motor draaiende.

Hoe werkt dat bij jou?

 

5 Comments

 1. Ha Katja,
  En zo is het… stilte is nodig, want daarin gebeurt het.
  Van eigen hand een mooi over deze ‘wees-heid’:
  (weesheid = kwaliteit van Zijn 🙂

  ‘Als ik Alles probeer te doen, ga ik aan het Niets voorbij.
  Maar wanneer ik niets ‘doe’, zal Alles voor mij werken.’

  hartelijke groet,
  Caroline

 2. Katje, mooi hoe je schrijft over de terugtrekkende beweging in jezelf die nodig is voor de verbinding met jezelf, om in balans te blijven met jezelf, zodat alle inspiraties en verbindingen die jij zo vol vuur naar buiten aanbrengt weer vol leven kunnen zijn, in hartsverbinding met jezelf en de ander!

 3. Mooi! Tegenwoordig neem ik elke dag bezinktijd. Soms in de ochtend, soms in de avond en soms allebei. De Tibetaanse boeddhisten heb er een mooi spreekwoord voor: “The mind is like water. If you don’t stir it, it becomes clear”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.