Boeken die indruk maken (1)

Vanaf dat ik kon lezen, ging er een wereld voor me open en las ik zo vaak als ik kon. Dat ben ik blijven doen. Boeken zorgen ervoor dat ik de wereld beter begrijp, dat ik vragen blijf stellen, dat er werelden opengaan, dat ik aan het twijfelen wordt gebracht en dat ik mezelf -en de mensen om me heen- steeds beter leer kennen. Het verrijkt me. Ik geniet van een mooie schrijfstijl, leuke woordvondsten en zinnen die iets in me raken.

Alle boeken die ik heb gelezen, hebben er aan bijgedragen dat ik ben wie ik ben. Dat ik doe wat ik doe. Dat mijn leven op z’n kop werd gezet. Of alles juist op z’n plek viel.

Ik ben altijd blij als ik op het spoor kom van boeken die ik graag wil lezen.  En deel ze graag verder met andere nieuwsgierige en onderzoekende mensen. Hieronder een aantal boeken die ik de moeite van het lezen meer dan waard vind. In willekeurige volgorde. Voortaan zal ik vaker bloggen over boeken die indruk op mij maken.

Herman Hesse – Narziss en Guldmund.
Dit is het eerste boek dat ik van hem las (in mijn eind tienerjaren) en sindsdien ben ik fan van hem. Wat een mooie schrijfstijl en thema’s! Dit boek gaat over twee jongens die goede vrienden worden terwijl hun levenspaden uiteindelijk heel anders lopen. Narziss gaat vol devotie het klooster in. Goldmund leert volop van het leven en alle mensen. Het gaat over het leven, keuzes, luisteren naar je hoofd of je hart, jouw eigen pad volgen. Heb het een paar jaar geleden herlezen, was weer de moeite waard.

Richard Bach – Illusies. De avonturen van een onwillige messias.
Dit boek las ik voor het eerst toen ik begin 20 was. Pas dacht ik er ineens weer aan, toen ik in een van mijn oude opschrijfboekjes een zin las die ik daar had gelezen:” Uw enige verplichting in elke levensspanne is trouw aan uzelf te zijn.” Ik heb het herlezen en het heeft zoveel indruk gemaakt. Het verhaal gaat over twee stuntpiloten en vooral over de gesprekken die zij hebben. En de vele lessen die de ‘meester’ meegeeft aan de ‘leerling’. Wonderlijk en indrukwekkend.

Eckhart Tolle – De kracht van het nu.
Dit boek kwam binnen. Het gaf me woorden aan dingen die ik tot dan toe alleen voelde. Heel bijzonder. En sommige dingen begreep ik (toen nog) niet (heb het gelezen in 2010). Zo nu en dan herlees ik er stukjes uit.

Neale Donald Walsch – Een ongewoon gesprek met God.
Dit boek was een feest der herkenning. Het leek alsof alle boeken die ik ooit heb gelezen ineens samenvielen. Ik vond het een mooie en heldere visie op God (welke beeld je er ook bij hebt), geloven, religie, de mens: het hele leven eigenlijk. Bij vlagen ook erg grappig en ontnuchterend. Het heeft mijn kijk op de wereld veranderd.

Meer boekentips? Kijk ook eens op mijn Pinterest boekenaanraders-board.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.