Boeken die indruk maken (2)

Bijzonder vind ik het als boeken op een wonderlijke wijze tot mij komen. Als ik in de bieb ben, tussen de rijen boeken dwaal en er een mijn aandacht vraagt. Geen idee waarom. maar vaak blijken dit boeken te zijn die indruk maken. Of als ik in de trein zit en in een gesprek van anderen ineens een titel of schrijver hoor noemen die opvalt. En soms komt in een gesprek een boek terloops ter sprake, het trekt mijn aandacht en ik ga het leven. Vaak blijkt die titel of dat boek net iets te zijn wat past bij mij, op dat moment.

Goede boeken hebben ook te maken met timing. Soms sluit een boek zo goed aan bij waar ik mee bezig ben, waar ik meer over aan het leren ben of waar ik me zorgen over maak. Alsof het een antwoord is op een vraag.

En soms word ik juist zo gegrepen door een verhaal, dat ik alles waar ik mee bezig ben even helemaal los kan laten en er daardoor even afstand van kan nemen.

Hieronder een aantal boeken die precies op een goed moment in mijn leven kwamen.

Louise Hay – Je kunt je leven helen
Een van de eerste boeken die ik las over de kracht van je eigen gedachten. Ik had altijd nogal een actief hoofd en dacht de hele dag door. Ik vond het een verademing om die denkkracht bewust positiever in te zetten. Realiseer me nu ik dit schrijf, dat dit boek er echt aan heeft bijgedragen dat ik anders ben gaan denken en leven. Zo nu en dan pak ik het boek er nog even bij en lees een stukje, of haal er een gerichte affirmatie uit.

David Wroblewski – Het verhaal van Edgar Sawtelle
Een boek met zo’n indrukwekkend verhaal dat ik er nu soms nog -en heb het iets meer dan vijf jaar geleden gelezen- ineens aan denk. Alsof ik aan een vriend denk die ik echt gekend heb. Het verhaal gaat over Edgar, die vanaf zijn geboorte niet kan praten. Hij groeit goed op, met zijn ouders op een boerderij in Wisconsin. Zijn ouders fokken speciale honden en Edgar kan heel goed met ze overweg. Het leven van dit gezin verandert drastisch zodra de broer van de vader op de boerderij erbij komt wonen. Een spannend, indrukwekkend en hartverscheurend verhaal.

Karen Kingston – Weg met de warboel. Ontdek de kracht van een opgeruimd leven
In dit boek ben ik een week geleden begonnen en ik heb het nog niet helemaal uit, maar ik kan nou al zeggen dat dit boek mijn leven heeft veranderd. In tegenstelling tot vroeger ben ik de laatste jaren opgeruimd. Ik koop weinig spullen en frutsels en doe vaak van alles weg, ik heb een enorme behoefte aan rust en overzicht. Er waren echter heel veel spullen die ik niet zomaar weg kon doen, omdat ik zo aan ze gewend was. Omdat ze herinneringen hadden. Omdat ik ze ‘misschien ooit nog zou gaan gebruiken’. Tot ik vorige week in dit boek begon. En ben gaan loslaten en wegdoen. Drastisch. Het voelt goed, fijn, energiek en kloppend!

Meer boekentips? Kijk ook eens op mijn Pinterest boekenaanraders-board.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.