Boeken die indruk maken (3)

Lezen is iets dat ik volop doe vanaf dat ik leerde lezen. Een van de leukste dingen om te doen! Ik verslond boeken en op de lagere school was ik, eerlijk is eerlijk: samen met klasgenoot Stijn, degene die het beste kon lezen en voorlezen. Dat letters woorden vormden, en woorden zinnen en dat hierdoor hele werelden tot leven kwamen: ik vond het magisch. En dat vind ik nog steeds.

Boeken vormen mij als mens. Keer op keer. En dat is allemaal begonnen bij kinderboeken.

En sinds mijn kindertijd lees ik nog steeds zo nu en dan een -voor mij nieuw- kinderboek. Ik wil mijzelf, anderen en de wereld steeds beter begrijpen en het lezen van allerlei soorten boeken draagt daar voor mij aan bij.

Sinds een paar jaar hou ik bij welke boeken ik heb gelezen. Soms wou ik dat ik daar al op de lagere school mee was begonnen. Er zijn een paar boeken uit die tijd waarvan ik me het verhaal vaag kan herinneren, maar helaas niet goed genoeg om deze terug te vinden in de bieb of boekhandel.

Hieronder een paar boeken van vroeger die indruk op me hebben gemaakt. Ook toen ik ze herlas terwijl ik inmiddels ‘volwassen’ was. Bijzonder dat er ineens heel andere lagen uit zo’n verhaal naar voren kwamen.

Astrid Lindgren – De kinderen van Bolderburen
Mijn favoriete boek sinds mijn jeugd! Ik wilde ook in the middle of nowhere wonen en een met de elementen zijn en buiten dingen doen. Het heeft op vele manieren indruk op me gemaakt. En na mijn studie heb ik een jaar in Zweden gewoond en Zweeds geleerd (kan het nu niet echt meer..). Sindsdien heb ik ook een Zweeds exemplaar van dit boek. Ze staan al jaren gebroederlijk naast elkaar in de kast. En soms lees ik er een stukje uit.

Micheal Ende – Het oneindige verhaal
Ik was een jaar of 9 en zag deze film. Het ging over boeken lezen en fantasie: helemaal mijn soort film. Na de film begon ik aan ’t boek, maar het verhaal bleek door te gaan waar de film stopt. Dat vond ik maar niks. De film was mijn verhaal. Pas eind vorig jaar las ik het hele boek. Wow. Wat een mooi en goed verhaal, alles van de mens komt aan bod! Ik heb de film al heel veel vaak gezien, een lange tijd keek ik deze ± 1 keer per jaar. Ik heb het gevoel dat ik de rest van mijn leven in plaats van de film, regelmatig het boek zal lezen. Het boek vol mooie lessen.

Joke van Leeuwen – Deesje
Kinderboek met geweldig wonderlijke tekeningen dat veel indruk op me heeft gemaakt als kind. Zoveel dat ik het voor mijn 22e verjaardag heb gevraagd en gekregen. En ik leefde weer met Deesje mee. Door de volwassenen die niet naar haar luisterden en zoveel haast hadden dat ze haar vergaten. En de wereld die vol wonderlijke, rare en bijzondere mensen en dingen zit.

Michael Ende – Momo en de tijdspaarders
Dit boek heb ik pas een paar jaar geleden voor het eerst gelezen. Tijdloos kinderboek voor alle leeftijden over Momo, die zelf alle tijd heeft en merkt dat er rare mannen in pakken rondlopen die ervoor zorgen dat mensen steeds minder tijd hebben en daardoor steeds minder aardig zijn. Waar gaat alle tijd naartoe? En waarom laten mensen het zo makkelijk wegglippen? Iedereen die te weinig tijd meent te hebben, zou het eens moeten lezen.

Meer boekentips? Kijk ook eens op mijn Pinterest boekenaanraders-board.

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.