Boeken die indruk maken (5): Het geheim van genialiteit

“Stil worden en afstemmen is effectiever dan nadenken en zwoegen.”

Je leest een boek voor het eerst. Maar het resoneert. Je herkent het. De woorden, de zinnen: alles komt je bekend voor. Het boek voelt als thuiskomen. Een van die boeken waar ik dit mee had, is ‘Het geheim van de genialiteit – ontdek het genie in jezelf’ van Tijn Touber.

In het boek wordt geschreven dat genialiteit uit drie belangrijke eigenschappen bestaat: Onthechten, Ontvangen en Onthullen. Echte genieën kunnen zich los maken van de tijdgeest waarin ze leven en daardoor zien ze dingen die anderen niet zien of opmerken (Onthechten). Daarnaast zijn zij ontvankelijk voor inspiratie. Ze staan er open voor. (Ontvangen). En ten derde kunnen ze deze ideeën een praktische vorm geven en het zo overbrengen aan de buitenwereld (Onthullen). Het boek laat je inzien dat genialiteit en inspiratie overal te vinden zijn en je dat (meer) opmerkt, zodra je deze principes van genialiteit gaat toepassen.

“Volg je genialiteit en laat niets of niemand die ooit van je afnemen.”

Wat mij er vooral in aansprak is de herkenning van het mezelf soms af willen zonderen, de behoefte om even mijn eigen ding te doen, om ruimte te maken voor dat wat wil komen. Die natuurlijke behoefte en daarnaar te luisteren. En om altijd vragen te blijven stellen. En open te staan voor antwoorden. Omdat het goed voelt. En omdat het leven en de te maken keuzes daardoor veel helderder wordt.

“Als je vanuit de juiste intentie leeft, maak je vanzelf de juiste keuzes
en doe je als vanzelf de juiste dingen.”

Voor dit boek had ik daar zelf trouwens nooit het woord ‘genialiteit’ aan gekoppeld (en nu ik dit schrijf, merk ik dat ik goed naar mijn woorden zoek omdat ik het woord ‘genialiteit’ toch nog groots vind klinken). Maar sinds dit boek wel. Genialiteit is niet alleen weggelegd voor mensen als Einstein, maar voor iedereen. In allerlei grote en kleine vormen, op alle gebieden in het leven.

“Genialiteit heeft niet zozeer te maken met iets doen,
maar met ruimte maken zodat iets kan gebeuren.

Het boek zit vol met voorbeelden van interessante mensen die op hun eigen manier en gebied geniaal zijn (zoals John Lennon, Johan Cruijff, Albert Einstein, Oprah Winfrey, Toon Hermans, Bruce Lee, Steve Jobs, Maria Callas, Osho, Friedrich Nietzsche, Jeff Buckley en nog veel en veel meer). En het zit vol mooie quotes en uitspraken van al deze mensen.

Het is een van die boeken die ervoor zorgen die me aan het denken zetten over mijn eigen leven, vragen, antwoorden en het pad dat ik bewandel. En dat alles op een fijne, heldere, interessante en humoristische manier beschreven.

“Als je niet weet wat je levensmissie is of welk groter doel je uiteindelijk wil dienen,
dan kan het helpen om de volgende vraag te stellen:
wat wil het leven van mij?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.