Boeken die indruk maken (6): de filosoof en de wolf

boek de filosoof en de wolf

“Waarom ben ik hier? Na een ongerichte ontwikkeling die vier miljard jaar duurde heeft het universum mij geproduceerd. Was ik al die moeite waard?”

Soms struin ik door de bieb zonder naar een specifiek boek op zoek te zijn. Ik dwaal met mijn ogen langs de titels tot er een mijn aandacht trek. Zo kwam het boek ‘ De filosoof en de wolf. Lessen over liefde, dood en geluk’ van Mark Rowlands pas bij mij terecht. Een boeiend boek van een filosoof en docent die jarenlang met een wolf heeft samengeleefd.

“Als ik in één zin een definitie van de mens moest geven, zou dit geen gekke zijn: mensen zijn de dieren die geloven in de verhalen die ze over zichzelf vertellen. Mensen zijn goedgelovige dieren.”

Ik noteer altijd zinnen uit boeken die me opvallen.
In dit boek stonden er heel veel. Een aantal daarvan deel ik hier verder. Zinnen die het stuk voor stuk waard zijn om even te laten bezinken.

“De belangrijkste manier om je iemand te herinneren is de persoon te zijn die we dankzij hen geworden zijn en het leven te leiden dat zij mede vorm hebben gegeven.”

Filosoof Mark omschrijft hoe het samenleven met een wolf hem heeft geleerd op nieuwe manier naar de wereld te kijken. Want wat maakt een mens mens?
Zijn wij echt de slimmere diersoort?
Hoe eerlijk zijn wij over onzelf?

“Wij mensen zijn heel goed in het negeren van eigenschappen van onszelf die ons tegenstaan, en dat gaat natuurlijk ook op voor de verhalen die we vertellen om ons aan onszelf uit te leggen.”

Door het samenleven met een wolf heeft hij een scherpe kijk gekregen op mensen. In zijn boek vergelijkt hij verschillende dieren met elkaar. Wij mensen zijn een van de vele soorten levende wezens hier op aarde. De vraag is of wij het superieure soort zijn. Want hoe gaan wij mensen met onszelf om? En hoe met anderen?

“Je komt iets belangrijks over iemand te weten als je ziet hoe hij omgaat met mensen die zwakker zijn dan hij.”

“Het is je plicht om iedereen te beschermen die geen verweer heeft tegen mensen die hen als inferieur wegwerpartikel beschouwen. Als dat geen ethische plicht is, kun je je moeilijk voorstellen wat dat dan wel is.”

Er komen vele onderwerpen aan bod. De aard van dieren en mensen. Hoe ons brein werkt. Wat er in onze natuur zit. Hoe we gewend zijn om op een bepaalde manier te denken.

“Als we aan het geheugen denken, zien we wat het meest voor de hand ligt, niet wat het belangrijkst is. Een vogel vliegt niet door met zijn vleugels op en neer te slaan. Daardoor komt hij alleen maar vooruit.”

Ik vond het boek interessant en ontnuchterend. Het stemde me tot verder nadenken over mijn eigen gedrag en dat van de mensen om je heen. En dat soort boeken zijn de boeken waar ik van hou.

“Het belangrijkste is wie je bent als je geluk op is.”

boek de filosoof en de wolf

“Onder de blik van de eeuwigheid zijn mensen niet meer dan een soort te midden van vele andere, een soort die er nog niet zo lang is en die het naar alle waarschijnlijkheid niet lang meer zal uithouden.”

Bekijk hier mijn lijst van boekenaanraders.

 

2 Comments

  1. @Marian: dank voor je reactie. Bijzonder altijd he, hoe een zin soms zo ineens kan aansluiten op waar je mee bezig bent. Ik wens je een leerzame en leuke vindtocht!

  2. “waarom ben ik hier?”
    oef, die treft, een vraag namelijk waar ik momenteel erg mee stoei.
    Dank voor de boekentip, ik lees ze graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.