Cocreëren: van project tot verjaardagsfeest

Met een glimlach werd ik wakker. Gisteravond had ik het fijnste verjaardagsfeestje in jaren. Niet dat ze eerdere jaren niet leuk waren, maar dit keer klopte echt alles.

Ik had in plaats van kado’s gevraagd of iedereen wat te eten en drinken wilde meenemen, zodat we met zijn allen een buffettafel konden vullen. Deze stond uiteindelijk vol met onder andere soep, vele soorten gezonde & lekkere salade’s, wijn, brood, zoetigheden en een taart. Sommige hadden in plaats van eten alsnog een kado voor me meegenomen (leuke verrassingen!). Er was genoeg voor iedereen. En al etend en kletsend leerden mijn vrienden, familie en huisgenoten elkaar ook wat beter kennen.
Een bijzondere maandagavond.

En vanochtend realiseerde ik me ineens dat de opzet hetzelfde was als mijn manier van ondernemen en dan voornamelijk in de projecten die ik doe (zoals Waarmaakdagen en 8 uur overwerken voor het goede doel) en cowerkplek de Waarmakerij waar ik regelmatig werk.  Ik heb vaak het idee dat ik aan de niet-ondernemers om me heen niet precies kan uitleggen het het ondernemen werkt voor mij en hoe bijzonder ik de samenwerking met mede-ondernemers vind. Maar gisteren bleken we het ineens ook samen te doen. Cocreëren ten top!

De ingrediënten van cocreëren:

  • een reden waarom iedereen samen is
  • een fijne ruimte
  • een groep leuke mensen 
  • iedereen draagt iets bij 
  • men is bereid om te delen en staat open om te ontvangen
  • iedereen zorgt goed voor zichzelf

Een reden waarom iedereen samen is, zorgt ervoor dat iedereen meteen iets met elkaar gemeen heeft, ook al kent niet iedereen elkaar.

Een fijne ruimte geeft een goed gevoel en zorgt dat mensen zich thuis en welkom voelen.

Een groep leuke mensen kan samen veel voor elkaar krijgen. Die ene die geen zin heeft, of zijn dag niet heeft, of liever ergens anders wil zijn kan er beter ook niet bij zijn.

Iedereen draagt iets bij en dat kan (afhankelijk van de gelegenheid) o.a. zijn: tijd, eten, drinken, geld, kennis.

Er is een gezamenlijke reden en die komt het beste tot zijn recht als iedereen deelt wat hij te delen heeft en ook open staat om te ontvangen.

Het is heel belangrijk dat iedereen goed voor zichzelf zorgt. Zelf in de gaten houden (en regelen) dat je genoeg eten en drinken hebt, bij die mensen bent waar je op dat moment energie van krijgt, je om hulp vraagt als iets niet lukt, je pauze neemt als dat nodig is. Sommige mensen zijn geneigd om voor anderen te zorgen en hoe nobel dat ook is, vaak vergeten ze dan wat het beste voor hunzelf is. Als iedereen zorgt voor zichzelf, komt iedereen het beste tot zijn recht.

Cocreëer jij in je werk, of je verdere leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.