Dat weet je niet via Facebook

Al een paar jaar zit ik niet meer op Facebook. Ik vond het zo’n druk en onoverzichtelijk medium, het koste me meer energie dan dat het me opleverde. Toch denken mensen regelmatig dat ze daar informatie van mij hebben gelezen. Volgens mij is dat ook precies wat Facebook wil laten geloven, dat je (sociale) leven instort zodra je er niet (meer) te vinden bent.

Zo stuurde ik toen ik net terug was uit Ierland stuurde ik een aantal vrienden en bekenden een mail met de vraag of ze hun oren en ogen wilde ophouden voor leuke vacatures en banen. Een paar dagen later belde een vriend me op en zei dat hij op Facebook mijn vraag had gelezen, hij had een tip voor me.

Een paar dagen geleden kwam ik een bekende tegen. Ze zei verheugd dat ze het leuk vond om me weer te zien, ze had ergens, waarschijnlijk op Facebook, al gelezen dat ik weer terug was. Ik zei dat dat me sterk leek. Tenzij iemand anders natuurlijk enthousiast over mijn terugkeer had geschreven. Haha, nee, dat zal wel niet. Waarschijnlijk wist ze het via LinkedIn of Twitter (daar ben ik wel te vinden), of had ze het in mijn eigen mailing gelezen.

Mensen gaan er vaak gewoon van uit dat ze dit soort informatie op Facebook hebben gelezen. Het is een gegeven. Ook als het helemaal niet waar kan zijn. En daardoor geven ze het onbewust meer ‘macht’ dan klopt. Boeiend. En zorgelijk. Het idee dat mensen wellicht meer aan Facebook denken te danken dan waar is. 

Andersom werkt het soms ook zo. Als ik vrienden of bekenden feliciteer met hun verjaardag zijn er soms mensen die zeggen: “Hè, hoe weet je dat ik jarig ben, je zit toch niet op Facebook?” Klopt, maar dat heb ik ook niet nodig hiervoor. Al jaren zet ik verjaardagen in mijn agenda, ook heb ik een papieren verjaardagskalender en sommige data staan gewoon in mijn geheugen gegrift.

Mensen vragen zich weleens af of ik niet van alles mis door niet op Facebook te zitten. Dat denk ik niet. Voor verjaardagen of feesten krijg ik een aparte mail voor Facebook-lozen, of een foto van de aankondiging op Facebook via WhatsApp. Waarschijnlijk ‘mis’ ik soms uitnodigingen nu mensen me niet in een handeling kunnen aanklikken, maar ja, mis ik daar dan echt wat aan?

Mocht je twijfelen over of je wel of niet meer op Facebook -of andere sociale media- wil zitten, let er dan gewoon een tijdje op welke informatie je echt via dat medium krijgt. En wat via andere kanalen komt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.