De keuzes van een tevreden mens

Je wordt gevormd door alles in je leven. Grote en ogenschijnlijk kleine voorvallen geven je leven richting. Je kan van alles plannen en bedenken, maar je weet nooit hoe het leven loopt.

Waar je wel invloed op hebt, is hoe jij omgaat met alles. Welke keuzes jij per moment maakt. Welke waardes jij belangrijk vindt. Op welke manier jij wil leven. Wat je hart je ingeeft. Waar jij tevreden mee bent. En als je dat steeds doet zoals goed voor jou voelt, kan je straks tevreden terugkijken op je leven. Zoals mijn vader kon.

Toen mijn vader 19 jaar was, overleed zijn vader. Deze was toen 77. Hij voelde altijd meer als een baas dan als zijn vader. Dat kwam gedeeltelijk door zijn hoge leeftijd en gedeeltelijk omdat mijn vader op een boerderij woonde. Hij was na twee zussen namelijk de eerste zoon. En in die tijd was het zo dat je als zoon later de boerderij overnam. Mijn vader wilde dat niet. Hij had zelf hele andere wensen. Maar hij had niet zoveel te willen. Hij deed wat moest. Dus ging hij na de middelbare school naar een school voor de landbouw.

Na het overlijden van zijn vader voelde mijn vader zich dan ook bevrijd. Hij heeft zich toen meteen laten omscholen, want hij wilde constructie-bankwerker/onderhoudsmonteur worden. En dat is hij ook geworden. Van zijn 23e tot zijn 36e kreeg hij zijn eerste baan op dat gebied. En vanaf zijn 36e tot en met zijn pensioen ging hij in dezelfde functie bij een ander bedrijf aan de slag.

En zo zette hij stap na stap in zijn leven. Hij maakte keuzes op basis van wat hij leuk vond. Hij vond zijn werk leuk. In zijn vrije tijd deed hij ook allemaal dingen die hij leuk vond. En hij was betrokken bij zijn gezin, zijn familie, vrienden en anderen.

Zowel bewust als onbewust heb ik hierdoor altijd meegekregen dat het belangrijk is om te doen wat je echt wil doen. Om naar je hart te luisteren. Dat je zo als mens het beste tot je recht komt. En dat je hierdoor een tevreden mens kan zijn, met aandacht voor anderen. Want als jouw eigen verlangens vervuld zijn, heb je meer tijd en energie om je op anderen te richten. En in het contact met anderen groei je als mens en word je gevoed.

Zijn de keuzes die jij maakt er op gericht om een tevreden mens te zijn?

Lees ook:
Ode aan mijn vader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.