De luxe en noodzaak van zitten en schrijven

Zo nu en dan open ik mijn koffer vol dagboeken en blader ik er door een paar heen.

Pas had ik zo’n dag en zag ik iets dat ik helemaal was vergeten: ‘het schrift’. Een boekje dat een vriendin van mij en ik samen bijhielden. In de jaren negentig. We waren 16.

Het was een soort dagboek en brieven schrijven in een. Zij had het een paar dagen, schreef er wat in, vervolgens gaf ze het aan mij terug en schreef ik er wat in.

Wat het extra bijzonder maakt, is dat we elkaar daarnaast bijna dagelijks zagen.

We zaten op dezelfde middelbare school (wel in andere klassen), deden dezelfde sport en gingen in het weekend soms uit. Toch wilden we blijkbaar meer contact hebben. Of een andere manier om nog meer samen te delen.

Met een nostalgische blik heb ik het schrift doorgelezen. Al lezend voelde het alsof ik weer even in die periode was. Een andere tijd. Voordat het internet bestond, en mobiele telefoons. Toen er nog tijd was om ergens voor te gaan zitten. Om al schrijvend stil te staan bij dingen van het dagelijks leven, en de zorgen, verlangens en dromen die we hadden.

Er lijkt nu steeds minder ruimte en tijd om dingen die in het dagelijks leven gebeuren te laten bezinken.

Dit is volgens mij een van de redenen dat veel mensen een leegte kunnen voelen van binnen. In deze tijden van altijd online zijn en alles meteen kunnen delen zijn er steeds minder natuurlijke pauzes om iets te laten zijn. Lijkt er geen tijd om wat over dingen te mijmeren, ergens op terug te kijken, gebeurtenissen in perspectief te plaatsen en de dingen van het dagelijks leven een plekje te geven.

Het kán wel. Je moet er alleen een beetje moeite voor doen.

Hier zelf tijd en ruimte voor maken. Om zo nu en dan, al is het maar vijf minuten per dag, even te zijn in het moment. Uit het raam te staren. Iets in een dagboekje te schrijven. Een kaart naar iemand te schrijven. Wat te krabbelen op een blaadje.

In plaats van meteen door te gaan naar iets anders, een nieuwe prikkel, het volgende moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.