De man die vol aandacht de stoep schoonmaakte

Een tijdje geleden zag ik een man, die vol toewijding bezig was met een taak. Hij blijft zo nu en dan in mijn hoofd terugkomen, vooral als ik merk dat ik iets af wil raffelen.

Ik keek bij vrienden uit het raam en daar was hij. Vol overgave bezig om een struik schoon te maken, er stukjes afval uit te halen. Vervolgens ging hij aan de slag met een stukje stoep. Hij veegde het schoon. En deed daar een hele tijd over. Vervolgens spoot hij deze steen voor steen schoon met een tuinslang. Steeds als een van ons naar buiten keek, was die man bezig. Tot onze verbazing schoot hij weinig op. In totaal is hij ruim 3 uur bezig geweest met het schoonmaken van enkele meters struik, stoep en grint voor een flatgebouw.

De keren dat ik keek kwamen er om en om verschillende gevoelens bij me naar boven.
Heeft hij niks beters te doen?“, “Hij zal er wel voor betaald krijgen“, “Jeetje, wat een perfectionist“, “Moet dat nou zo schoon, alsof het iemand anders ooit op zal vallen“.

Naarmate de tijd verstreek, kreeg ik echter steeds meer waardering voor hem. Hij was volledig geconcentreerd op datgene wat hij aan het doen was. Gaf vol aandacht de struiken water. Plukte elk stukje afval er geduldig eruit. Harkte het grint netjes aan. Had twee verschillende bezems om de stoep schoon te maken, om zo alles wat er niet hoorde te liggen er weg te halen.

Hij was alleen maar bezig met waar hij mee bezig was, deed het vol aandacht.

Mijn verbazing veranderde in ergernis en eindigde met bewondering. Wat een mooi voorbeeld om naar te kijken. Wat goed om te zien dat iemand zo geconcentreerd kan zijn. Zo in het nu. Met een vredig gezicht, zonder haast.

Ik hoop dat hij nog lang in mijn geheugen blijf zitten en naar boven komt als ik geneigd ben om ‘iets tussendoor te doen’.

De tijd gaat namelijk niet sneller als je haast hebt. Of als je iets snel wilt doen, om zo ‘ snel snel’  door te gaan naar iets dat je wel de moeite waard vindt.

Lees ook:
Ik doe niet meer aan haast
Heb je het druk? Doe de dingen dan langzamer (incl 1 minuut filmpje)

2 Comments

  1. @Laura: ik wens je er veel plezier mee! Ik heb zelf deze ochtend in alle rust alles schoongemaakt, zelfs de ramen gewassen. Het voelde zo fijn om dit te doen om het doen zelf en niet als iets dat ’tussendoor’ moest.

  2. Ik zie het bij mijn schoonouders en ouders ook. Gewoon ergens mee bezig zijn, het heel erg goed doen en afmaken. Mijn concentratievermogen is ontzettend achteruitgegaan met de komst van de laptop en social media, alles is vluchtig, alles wil ik bijhouden en ik begin aan 100 dingen tegelijk en maak het niet af. Zeker een punt om mee aan de slag te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.