December is zo’n maand waar je twee kanten mee op kan

De ene kant is de kant van niet veel meer doen en weinig actie ondernemen want ‘het jaar is toch bijna voorbij, ik ga vanaf januari wel weer volop aan de slag’.

De andere kant is de kant van juist nog wat stappen zetten, want ‘iedere stap die ik zet helpt me vooruit en brengt me geluk en als met alle stappen die ik de komende weken nog zet, ga ik ook nog eens met een tevreden en goed gevoel het nieuwe jaar in.’

Eerlijk gezegd zat ik lang in de eerstgenoemde variant. Zodra het woord ‘december’ in mijn hoofd kwam, ging ik als vanzelf in de wachtstand. Leuk, aan de slag gaan met van alles, ‘maar nu even niet.’ Met een ietwat ontevreden gevoel ging ik zo december door en met datzelfde gevoel begon ik januari. Jaar na jaar verwachtte ik dat er op 1 januari een miraculeuze bron van inspiratie en energie werd aangeboord waar ik als vanzelf door vooruit zou gaan. Dat gebeurde zelden en zo begon mijn nieuwe jaar vaak wat moeizaam.

Dit jaar voelt het anders. Ik ben het hele jaar met mijn onderneming volop bezig geweest met stappen zetten. En met anderen stappen laten zetten. En meer dan ooit voel ik hoeveel energie dat geeft. Hoe de ene stap -hoe klein ook- altijd naar een volgende stap leidt. Die eerste stap is vaak een drempel, maar zodra de tweede is gezet, gaat het steeds makkelijker.

Deze december voelt dus anders. Ik merk dat ik nog een aantal klussen heb waar ik met veel plezier mee aan de slag ga, mijn Sta Eens Stil-week is volop aan de gang, er staan nog twee open Durftevragen sessies in de planning, eind deze week start iemand een nieuw coachtraject bij mij en zo zijn er nog meer leuke en fijne werkdingen.

Dus deze december zet ik nog wat stappen. Nog een week of drie. En dan duik ik voldaan in een Kerst en Oud&Nieuw-vakantie.

En, hoe productief ben jij in de december-maand?

5 Comments

 1. Haha ik zit in precies dezelfde modus. Lekker productief, maar ik maak even geen afspraken. Reflecteren, dingen bedenken, plannen maken, wensen uitspreken. Een soort opladen voor 2015 ofzo. Zo voelt het nu.

 2. @Anniek: ja, jij ook veel productiviteit gewenst! En daarna volop ontspannen even 🙂
  @Dien: dankjewel voor je mooie woorden 🙂

 3. leuk Katja, ik zag je bij je zus, Judith, je schrijft leuk en af en toe dan blijft er bij mij wat hangen en denk ik, die Katja ziet het zo verkeerd nog niet,
  Doe maar lekker kalm aan, en dan in Januari de beuk er in 🙂
  altijd goed, een nieuw begin:-)

  groetjes
  Dien

 4. Leuk om te lezen Katja, fijn dat je nu in je productieve modus bent en nog stappen gaat zetten in de laatste maand van het jaar! Dat herken ik zelf wel. Ik ben eigenlijk behoorlijk productief nu, zit wat dat betreft wel in een goeie flow! Dus ook ik ga de laatste paar weken nog actief benutten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.