Denken in mogelijkheden

Ook ik heb weleens een minder moment, maar meestal blink ik uit in het denken in mogelijkheden. Ik weet niet of ik zo ben geboren. Ik weet wel dat het steeds sterker is gegroeid.

Ergens na mijn afstuderen realiseerde ik me dat ik er meer mee opschoot als ik met dingen aan de slag ging, dan als ik er niks meer zou doen en er alleen wat over zou mopperen. Zo was er een tijd dat ik het gevoel had dat iedereen altijd leuke dingen deed en ze er zelden aan dachten om mij daarvoor uit te nodigen. Eerst mopperde ik daar wat in mezelf over. Tot ik me realiseerde dat die anderen waarschijnlijk helemaal niet wisten dat ik deze leuke dingen ook wilde doen. Dus ik begon met het zelf bedenken en regelen van leuke dingen. En nodigde anderen daarvoor uit. Zo sloeg ik een paar vliegen in een klap: ik nam zelf het heft in handen, ik was bezig met het doen van leuke dingen én anderen ontdekten welke dingen ik leuk vond om te doen en dachten er vaker aan om mij uit te nodigen.

Na een jaar of tien van baan naar baan te zijn gegaan, kwam ik erachter dat ik mezelf tegenhield door me vooral op de onmogelijkheden te richten. Ik was me er altijd van bewust waar ik niet goed in was, wat ik nog kon verbeteren, waar anderen beter in waren (dit laatste bleek meestal niet waar trouwens, maar dat is een ander verhaal). Het cliché dat ik vaak las en hoorde was helemaal waar: ik was zelf degene die mij het meest in de weg stond in de zoektocht naar mijn ideale baan.

Ik zou er veel meer mee opschieten als ik me juist zou richten op wat ik wél kon, waar ik anders in was dan anderen. Want wat zou iemand er aan hebben als ik zou proberen om net zo te zijn en te doen als anderen? Na nog een paar jaar vol banen, ben ik mede daardoor begin 2010 mijn eigen onderneming gestart. Voor mij was dat de plek om volledig bezig te zijn met doen van waar ik goed in ben.

Ook daarin is een hele ontwikkeling gaande geweest. Het eerste jaar deed ik hele andere dingen dan nu. Allemaal nodig om aan te scherpen wat er wel bij mij past. Om steeds opnieuw te ervaren waar ik goed in ben, waar anderen mij voor vragen, wat ik van nature goed kan.

Denken in mogelijkheden, dat is wat ik doe. En dat is ook wat volop aan bod komt in de online cursussen die ik aanbied. Ik vind het dan ook geweldig om in het bijbehorend forum te lezen dat deelnemers ineens weer in mogelijkheden gaan denken, dat ze het fijn vinden om hun aandacht eindelijk eens te richten op wat ze wél kunnen, dat ze blij worden en flinke stappen zetten op weg naar hun droombaan of -onderneming.

Als je niet het beste uit jezelf wilt halen en graag moppert omdat dingen niet goed gaan: blijf dan vooral doen wat je altijd deed.
Als je graag meer uit jezelf wilt halen en aan de slag wilt om dat te doen wat er bij jou past: ga ervoor en omarm je eigenheid!

Kan jij wel een positieve en praktische boost gebruiken op weg naar je ideale baan of onderneming?
Kijk dan hier of een van de cursussen bij jou past.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.