Doe een ding tegelijk

Het klinkt zo simpel en toch doen mensen het zelden: een ding doen. Een hele tijd leek het goed als je meerdere dingen tegelijk kon doen. En multitaskend deden we alles door elkaar. Inmiddels zijn er genoeg bewijzen gevonden dat een mens helemaal niet kan multitasken. In ieder geval niet twee dingen waar je je hersenen voor nodig hebt. Doe dus een ding tegelijk. Rustiger voor jezelf. En grotere kans dat je aan het eind van de dag nog weet wat je allemaal gedaan hebt.

Van die momenten

Stel je voor: je hebt de tv aan, er komt een berichtje binnen op je telefoon dat je even leest, je denkt aan iets dat je op je boodschappenbriefje zet en ondertussen typ je tussendoor verder aan die mail waar je mee bezig bent. Het lijkt misschien alsof je dit allemaal prima tegelijk kan doen. Maar je hersenen denken daar anders over. Ze moeten schakelen tussen alle verschillende taken die je doet. En dat kost tijd. In plaats van tijd te besparen, ben je overal dus juist langer mee bezig.

De drukte van alles tegelijk

Mensen doen vaak van alles tegelijk omdat ze het druk hebben. En daarmee het gevoel krijgen dat niet alles afkomt. Alles tegelijk doen is zelden de oplossing. Je aandacht is er op deze manier niet goed bij. En vaak weet je daardoor niet meer precies wat je gedaan hebt. Daar over nadenken kostje extra tijd. Tijd die je je had kunnen besparen als je het meteen met aandacht had gedaan.

Een ding met aandacht

De oplossing is even briljant als simpel: doe een ding tegelijk. Praat je met iemand? Richt dan al je aandacht op dat gesprek. Ben je aan het werk op je laptop? Zorg dat dit het enige is wat je op dat moment doet. Kijk je tv? Leg dan alle andere beeldschermen (mobiel, ipad, laptop, etc) aan de kant. Lees je een boek? Ga er dan even goed voor zitten. Heb je een whatsapp-gesprek? Concentreer je er volledig op. Heb je een telefoongesprek? Richt dan al je focus op dat gesprek. Ben je aan het koken? Ga er volledig in op en geef het al je aandacht.

In 2012 verscheen er iedere dinsdag een mijn artikel van mij op de site van Vrouw & Passie. Bekijk ze hier allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.