Dood omdat ik me niet verantwoordelijk voelde

dode boom

Bij mij in de buurt ligt een afgedankte kerstboom. Deze ligt er sinds net na de kerstbomen-ophaaldag, al een tijd dus. Het is een kerstboom met een kluit eraan. De eerste keren dat ik de boom zag, had ik het idee om ‘m te planten in het plantsoentje van het flatgebouw waar hij lag. Hij had tenslotte een kluit, dus was nog levensvatbaar.

Ik heb het niet gedaan.

Want wist niet goed hoe ik dat praktisch in mijn eentje kon aanpakken. Had nooit toevallig een schep bij me. Had het vermoeden dat anderen me te bemoeizuchtig zouden vinden als ik er iets aan zou doen. En was ergens bang dat er iemand misschien boos zou worden als ik zomaar een boom zou planten. Het enige dat ik deed, was er naar kijken als ik er langsliep.

Vandaag liep ik er weer langs. En zag dat de boom bruin was geworden. Dood was gegaan. En ik voel me schuldig. Ik had het namelijk kunnen voorkomen, maar heb er niks aan gedaan.

Omdat ik me niet verantwoordelijk voelde.

En mijn gedachten dwaalden af naar alle mensen, dieren en planten die doodgaan omdat niemand zich er verantwoordelijk voor voelt. Of niet verantwoordelijk genoeg om die  eerste of volgende helpende stap te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.