Durf jij al te vragen?

“Kinderen die vragen, worden overgeslagen”. Met dit credo is het merendeel van ons opgegroeid. Het wordt ons al vroeg afgeleerd om te vragen. Het hoort niet. Daarnaast zien velen om hulp vragen als een zwakte. Omdat je dan zegt dat je iets niet alleen kan. En we hebben ons aangeleerd dat je alles alleen moet kunnen. Gelukkig durven er steeds meer mensen te vragen. En worden er zo steeds meer dingen makkelijker.

Durftevragen

Ik deed begin 2010 mee aan mijn eerste Durftevragensessie. Een groepje mensen gaat onder begeleiding van een durftevragenbegeleider aan de slag. Je stelt een vraag waar je hulp bij kan gebruiken. Vervolgens schrijft iedereen hun adviezen, leestips, handige contacten en verdere tips op post-its. Met een vel flipoverpapier vol tips waar je alleen nooit op was gekomen ga je naar huis. Het mooie is dat je ook ontdekt hoe leuk het is om anderen te helpen. Hoe zij verder worden geholpen door een boek dat jij ooit hebt gelezen, iemand die jij kent, een evenement waar zij nog nooit van gehoord hebben. Vragen is leuk, maar anderen helpen blijkt ook leuk!

Stel jezelf open

Vragen stellen kan iets kwetsbaars hebben, omdat je daarmee aangeeft dat je iets niet alleen kan. Dat je niet alles weet. Het mooie is dat blijkt dat anderen ook niet alles weten. Of alleen kunnen. Als jij je openstelt en begint met vragen en delen geef je anderen ook de kans om zich open te stellen.

1 + 1 =3

Stel dat iemand me vertelt dat ze op dit moment zoveel tijd overheeft en iets te doen wilt hebben. En een ander verzucht dat hij nog een paar vrijwilligers tekortkomt voor een mooi festival. Omdat ze dit beide hardop durven te delen, krijg ik de mogelijkheid om ze aan elkaar voor te stellen. Dit werkt op alle gebieden zo. Het gevolg van jezelf openstellen, is dat anderen daardoor weten wat jij zoekt. Waar je hulp bij kan gebruiken. En waar jij zelf goed in bent. Stel je voor wat er gebeurt al iedereen dit nog meer zou doen.
Kijk ook eens op de site van Durftevragen als je er meer over wilt lezen.

In 2012 verscheen er iedere dinsdag een mijn artikel van mij op de oude site van Vrouw & Passie. Bekijk ze hier allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.