Een dag meelopen en leren met Spoor van Vernieuwing

Vorige week stond ik op een koude dag met een schort om en een dienblad vol sprinkhanen op toastjes bij een winkelcentrum in Tiel.
Waarom?
Omdat ik een dag mee ging helpen bij de VIP-bus, van Spoor van Vernieuwing.

De week daarvoor was ik aan het werk in cowerplek de Waarmakerij en daar raakte ik aan de praat met Dennis, die te vroeg was voor zijn afspraak met iemand. Gelukkig, want daardoor hadden we de tijd om te praten. Ik vertelde over mijn online cursussen voor mensen die willen ontdekken waar ze goed zijn in en hoe dat te gaan doen. En dat ik het belangrijk vind dat alle mensen ervaren dat het de moeite waard is om je dromen werkelijkheid te maken. Hij kon zich er helemaal in vinden en vertelde over alles wat hij gedaan had en nu deed op dat gebied. Zo heeft hij een oude SRV-wagen omgebouwd tot VIP-bus, waarbij VIP staat voor Very Inspiring People. En samen met een team reist hij diverse gemeentes af om dromen van bewoners te vangen en in te blikken. Daar wilde ik graag eens bij zijn en zo stond ik vorige week bij de bus in Tiel.

Met een dienblad vol sprinkhanen dus. Sommige mensen vroegen we meteen of ze een droom hadden, anderen vroegen we of ze iets nieuws durfden te doen. Of ze een nieuwe stap durfden te zetten. Enkelen staken vervolgens zonder na te denken een sprinkhaan in hun mond, anderen deinsden verschrikt achteruit. Het bleek in ieder geval een goed begin van een gesprek over dromen en plannen. Iedereen die een plan wilt uitvoeren, zal namelijk stappen moeten zetten. En daar zitten nieuwe en enge stappen bij.

Zowel binnen als buiten de bus kwamen er mooie, grappige, moeizame, ontroerende en energieke verhalen, dromen en plannen naar boven. De mensen die een duidelijk doel hadden, konden hun voornemen inblikken. Met daarop de houdbaarheidsdatum geschreven en welke eerste stap er op die datum uitgevoerd zou worden.

Ik raakte aan de praat met een mevrouw die terminaal ziek was en binnen de paar maanden die ze nog te leven had, graag een keer met haar man en kinderen uit eten wilde, maar daar geen geld voor had. Doorvragend bleek het vooral om het samenzijn te gaan.  En blikte ze het voornemen in om binnen een maand met zijn allen bij hun thuis te eten en afhaaleten te halen. De drempel die ze had bedacht om het niet uit te kunnen voeren, namelijk geld om uit eten te gaan, bleek omzeild te kunnen worden door de plannen aan te passen.

Een man en een vrouw hadden de droom om ooit naar Afrika te gaan en daar wilde dieren in het echt te zien, daar hadden zij echter het geld niet voor. Doorvragend bleek de vrouw vooral op de foto met een leeuw te willen gaan en dat was binnen Nederland te regelen.

Een andere vrouw bleek graag te willen presenteren, maar ze wist niet hoe dat aan te pakken. Toen ze later de bus uit liep, was vastgelegd dat zij degene was die de vervolgbijeenkomst van alle verzamelde dromen, die in december gaat plaatsvinden, gaat presenteren.

Op de vraag ‘heeft u een droom?’ reageerden best veel mensen met ‘een miljoen winnen’. Het er vervolgens over hebben wat ze met al dat geld zouden doen, daarin zaten de echte wensen en dromen verborgen. En al pratend bleken vele wensen ook op een kleinere en minder dure manier vervuld te kunnen worden.

Sommige mensen zitten helaas vast in een negatieve manier van denken, alle opties, vragen en mogelijkheden werden door hun negatief en afkeurend benaderd. Wie er (onbewust) voor kiest om geen kansen te zien, zal weinig voor elkaar krijgen.

Ik vond het leuk, leerzaam en interessant om een dag mee te helpen met het naar boven halen van de dromen van mensen. En het was erg fijn om een dag in de weer te zijn met mensen die hetzelfde nastreven als ik: dat mensen hun dromen in daden omzetten. Ik geef het vaak als tip en het is ook een van de opdrachten in de online maandcursus ‘Wat wil ik nou écht? En nu aan de slag!’ en bij deze ook de tip voor jou:
loop een dag mee met iemand/een organisatie die je interessant vindt en waar je meer over wilt weten. 

Leer over jezelf, leer van anderen, ontdek, ervaar en doe!

Meer lezen:
– bekijk hier de foto’s van die dag.
de VIP-bus.
– Spoor van Vernieuwing.
– online cursus ‘Wat wil ik nou écht? En nu aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.