Een productieve werkdag: een dag wandelen

bos bomen zon

Productief:
voortbrengend; vruchtbaar; winstgevend

We leven in een meetbare samenleving

Bijna alles wordt getoetst aan resultaten en cijfers. Wat levert iets op? Is het wel productief? Naar mijn mening kán je niet alles meten en toetsen. En soms weet je alleen zelf dat iets heel productief voor je is, ook al kan je het niet in tabellen en cijfers uitdrukken.

Altijd bezig met werk

Een van mijn valkuilen als zelfstandig ondernemer is dat ik altijd bezig kan zijn met werk. Deels omdat ik mijn eigen tijd indeel (en niet vastzit aan 8 uur per doordeweekse dag) en deels omdat ik doe wat ik leuk vind en de grens tussen ‘werken’ en ‘vrij zijn’ daardoor helemaal niet scherp kan stellen. Meestal vind ik dat prima, inspirerend en leuk. En soms breekt het me op. Dan ga ik al zuchten als ik mijn laptop zie en word ik zelf moe van alle ideeën die ik de wereld in wil sturen. Wat mij dan productiever maakt, is even écht niet met werk bezig zijn.

Wandelen

Zo besloot ik gisteren om een stukje verder de Walk of Wisdom-route te wandelen. De natuur in, telefoon stil en stap voor stap vooruit. Binnen een paar minuten voelde ik al een rust over me heen komen. Urenlang was ik alleen bezig met het goed volgen van de route, bedenken wanneer ik even zou rusten en hoe mooi het allemaal om me heen was. Ideeën kwamen tot me, puzzelstukjes vielen op hun plek en alles in mijn hoofd werd steeds helderder.

Wonderlijke samenkomt van mensen

Tegen het eind van mijn route voor die dag kwam er een hardloper op me af rennen: of ik hem wilde helpen? Uiteraard. Het bleek dat hij aan het hardlopen was en zijn collega was gevallen omdat hij ineens onwel was geworden. Ze hadden geen telefoon bij en wilden het kantoor bellen om te vragen of iemand hun met de auto kon halen. Ik schoof aan bij de picknicktafel waar ze zaten, de gevallene zag wit, maar was aanspreekbaar. Na het telefoontje besloot ik te wachten, zodat ik gebeld kon worden als hij hun niet goed kon vinden. Aan de tafel zaten ook twee Syrische vluchtelingen, die net voor mij hun hulp hadden aangeboden, maar geen telefoon hadden.
Met gebrekkig Engels raakten we verder in gesprek met de twee Syriërs: over de nutteloosheid van oorlog, dat eten in een ander land altijd wennen is en hoe fijn het was dat de zon scheen.
De hardlopers waren benieuwd naar mijn werk en ik vertelde dat ik onder andere moderne idealisten coach en begeleid. Dat sprak ze aan, want beiden werken ze bij een organisatie die veel voor internationale hardlopers regelden en deze onder andere begeleiden bij het zo goed mogelijk inzetten van hun gewonnen prijzengelden, om zo meer mogelijk te maken in hun familie en de hele gemeenschap.
We hadden het erover dat het voor sommige mensen heel gewoon is om te helpen als iemand om hulp vraagt en dat dat helaas (nog) niet voor alle mensen geldt.
Het was een wonderlijke samenkomst van mensen en de gesprekken waren inspirerend en fijn. Een mooi einde van een toch al bijzondere dag.

Productieve werkdag

Nadat de twee hardlopers waren opgehaald en we allemaal hartelijk handen hadden geschud met iedereen aan de picknicktafel, liep ik verder. Met een grote glimlach. Ik was moe en voldaan en mede door dit alles veel later thuis dan ik had bedacht: mijn laptop zou ik niet meer aanraken vandaag. Ik wist echter dat deze dag zoveel productiever was geweest dan als ik gewoon achter mijn laptop had gezeten. En dat het mij en daarmee mijn onderneming weer verder had geholpen.Ik heb volop inspiratie en energie gekregen waar ik weer tijden meer vooruit kan.  Dat hoef ik nergens aan af te meten. Dit weet ik en daar vertrouw ik op.

Deel jij je werk al zo in dat je het beste uit jezelf haalt én productief bent?

Verder lezen:
Walk of Wisdom: een nieuwe pelgrimsroute rondom Nijmegen
– mijn nieuwe andere site: moderneidealist.nl Omdat het wél kan.

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.