En wat is jouw vak?

Ik staarde de vragensteller wat glazig aan. “En wat is jouw vak?” had hij een paar seconden daarvoor aan mij gevraagd. “Mijn vak? Ik heb geen idee.“, antwoordde ik, terwijl ik verbaasd keek en mijn woorden goed proefde voordat ik verder sprak: “Ik kan je wel vertellen wat ik doe. Momenteel. Ik ben online coach voor werkzoekenden, ondernemers en verdere zoekenden. Durftevragen begeleider. En ik ben als trainer verbonden aan een training voor mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

De antwoorden werden vriendelijk toegeknikt en er volgde nog een verder gesprekje over wat we beiden deden in de cowerkruimte waar we waren.

De vraag ‘wat is jouw vak?’ bleef hangen. Ik denk niet zo in vakken. Ik wil doen en uitdrukken wat ik doe, waar ik mee bezig ben, waar mijn interesse naar uitgaat, waar ik mijn tijd en aandacht aan besteed.  En vaak is daar meer dan een woord voor. Zelf is deze manier van denken gewoon voor mij. Ik ben er aan gewend.

Aan het eind van het vorige decennium ben ik afgestudeerd bij de studie Culturele en Maatschappelijke Vorming. Een interessante en leuke studie, waar ik veel geleerd en ontdekt heb. Maar wat ik nou precies ‘was’ na afstuderen.. wat mijn vak was… dat kreeg ik niet in een woord uitgelegd.

Dit heb ik ook ervaren bij veel van de banen die ik had. Regelmatig was ik de eerste echte werknemer. Of de eerste in een nieuwe functie. En had mijn baan wel een inhoud en uitgebreide functieomschrijving, maar geen specifieke naam. Voordat het contract goed opgesteld kon worden, kwamen er een aantal mogelijke namen voorbij. Tot we er een hadden die voldeed. De naam maakte minder uit, het ging erom dat ik ging doen wat ik daar te doen had.

En ook als ondernemer herken ik deze gedachtegang. Het maakt mij niet zoveel uit welke term ergens bij hoort of hoe het heet. Het gaat mij erom dat ik doe wat ik wil doen en waar ik goed in ben. De belangrijkste reden om ergens een naam aan te geven, is zodat ook andere mensen een beeld krijgen bij wat ik doe. Zodat zij een referentiekader hebben. Daar kwam ik tijdens het vele zoeken naar banen ook achter: dat het voor anderen wel belangrijk was welke naam er bij mijn eerdere functies hoorden. Ook al bleef de inhoud hetzelfde, de precieze functienaam, daar ging het om.

Nog zo’n vraag waar ik geen pasklaar antwoord op heb is: “hoe ziet jouw loopbaan eruit, wat is jouw achtergrond?“. Ik vermoed dat mensen een kort antwoord verwachten, met een specifieke richting. Dat heb ik niet. De eerste keer dat iemand me deze vraag stelde, keek ik haar wat onzeker aan en zei: “ik heb een cv van ongeveer 4 kantjes, ik weet niet zo goed wat je er precies van wil weten“. Tegenwoordig zeg ik dat ik vele banen heb gehad en ook in mijn onderneming van alles heb gedaan. En vraag waar ze meer over willen weten van mij. Vaak volgt er dan een specifiekere of andere vraag, waar ik gerichter op kan antwoorden, zodat er de ruimte komt voor een leuker én persoonlijker gesprek.

Ik begrijp dat we als mens veel in hokjes en vakken willen stoppen, om alles begrijpelijker te willen maken. Ik vind het zelf wel zonde als het daarbij blijft. Er is zoveel meer te ontdekken en te weten over iemand. Altijd. Door meer details te vragen krijg je een steeds completer beeld van iemand.

Er zijn heel veel mensen die hetzelfde vak hebben, dezelfde functie uitoefenen. Toch doet niemand precies hetzelfde werk. Ieder doet het op een eigen manier, met een eigen draai, een eigen persoonlijke invulling, voor een andere organisatie, vanuit een andere achtergrond. Wil je echt weten wat iemand voor werk doet? Vraag dan verder en ontdek zoveel meer.

“Dus je bent bakker, ok, vertel: doe je dat al lang en bak je alleen brood of ook andere dingen? Doe je dit alleen of met anderen? Sta je altijd zo vroeg op of is dat tegenwoordig niet meer zo? Vind je het leuk? Wat vind je er leuk aan? Waarom ben je dit gaan doen?”

“Dus je bent ondernemer, ok, vertel: wat doe je dan precies? Hoe kom je je dagen door? Vind je het leuk? Wat vind je leuk om te doen? Doe je dit al lang? Werk je in een bepaalde stad of regio, of door heel Nederland? Of ook in het buitenland?”

“Dus je bent coach, ok, vertel: hoe doe je dat? Via een organisatie of vanuit je eigen onderneming? Wat voor mensen coach je? Wat voor vormen gebruik je? Wat vind jij belangrijk in je werk? Word je zelf ook weleens gecoacht?”

Dus jij bent manager bij een zorginstelling, ok vertel: hoe vind je het? Heb je daar ook andere functies gehad of ben je er als manager binnen gekomen? Heb jij ook te maken met de vele bezuinigingen? Hoe ga je daarmee om? Wat voor soort manager ben jij? Hoe ga jij met je werknemers om?”

Waar vertel jij het liefste over tegen anderen? Wat je vak of je achtergrond is?
Of wat je allemaal doet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.