Focus op het voeden van mijn ziel

Al wandelend nam ik mezelf op zondag 31 mei voor om me in juni op het voeden van mijn ziel te richten. Om een maand bewuster bezig te zijn met mijn eigen focus en rust.

Het was een dag zonder beeldschermen en afspraken. Ik heb uren gelezen en aan het einde van de dag had ik het boek uit. En ging ik naar buiten, om in beweging te zijn en het verhaal te laten bezinken. Ik realiseerde me dat ik me de afgelopen tijd heb laten verleiden voor bevrediging op de korte, in plaats van de lange termijn. Dat voelt even goed, maar uiteindelijk leidt het me af van wat ik wil.

Op die zondag schreef ik een persoonlijk juni-manifest met de volgende richtlijnen:

  • iedere dag 1 uur wandelen, fietsen of mediteren
  • iedere dag 1 uur besteden aan schrijven of zelfstudie
  • alleen mailen op maandag, woensdag en vrijdag (en soms zaterdag)
  • social media vooral op maandag, woensdag en vrijdag
  • max. 1 dvd/film per week kijken
  • 2 blogs per week schrijven
  • gezond eten

Ik ben nu ruim een week verder en het voelt goed om hiermee bezig te zijn. Het maakt me bewuster: wat wil ik nu doen? Heb ik al gekozen voor mezelf en wat me voedt? Wanneer zal ik vandaag gaan wandelen? Vandaag heb ik het druk, hoe zorg ik ervoor dat ik toch gezond eet? Het helpt me om ergens bewust voor te kiezen, in plaats van iets gedachteloos te doen.

Zo heb ik bewust geen tv, maar vind ik het heerlijk ontspannend om thuis een film te kijken. Even in een andere wereld duiken. De laatste tijd deed ik dat echter een paar keer per week en ik merkte dat het helemaal niet meer zo ontspannend werkte. Het was meer een gewoonte. Nu ik mezelf heb voorgenomen om maximaal 1 keer per week een dvd te kijken, breng ik mijn avonden anders door. Ik kies vaker voor lezen, zelfstudie of wandelen. En dat voelt fijn en vervullend!

Over het algemeen eet ik gezond, maar zo en dan snoepen vind ik ook lekker. Dat sluipt er ongemerkt vaker in. Deze maand ben ik me er weer bewuster van. En alleen al daardoor kies ik er minder vaak voor.

Dit is een mooie maand om met zelfstudie/doe-boeken aan de slag te gaan. Ik heb er een handje van om dat soort boeken net niet af te maken, omdat ik al een hoop hebt ontdekt en verder wil. Op dit moment ben ik de opdrachten van ‘The Artist’s Way’ (Julia Cameron) en ‘Hoe maak ik goud van mijn leven’ (Geert Kimpen) aan het afronden. En vers begonnen in ‘Fire Starter Sessions’ (Danielle Laporte). Boeken vol nieuwe kennis, herkenning en inspiratie. Doet me goed om er mee mee bezig te zijn.

Door soms richtlijnen als deze voor mezelf op te stellen, neem ik mezelf serieus. Het klinkt rigide -hoor ik soms van anderen- maar mij helpt het juist. Ik ben bewuster bezig met hoe ik mijn tijd besteed en wat goed voor me is op de langere termijn.

Ik neem mezelf dit iedere dag voor, de meeste dagen lukt het. En sommige dagen niet helemaal. Aan het eind van de dag ga ik bij mezelf te rade waarom ik er niet genoeg tijd voor heb gemaakt. En neem mezelf dan voor om het morgen anders te doen. Ik ben benieuwd wat deze maand me verder nog gaat brengen.

En hoe werkt het bij jou, weet jij wat jij nodig hebt om ervoor te zorgen dat je toekomt aan je lange termijn plannen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.