Hard werken leidt niet automatisch tot het beste resultaat

Ik geloof niet dat hard werken altijd tot het beste resultaat leidt. Al hangt het er vanaf wat je onder hard werken verstaat.

Ik heb het idee dat veel mensen onder hard werken verstaan: altijd bezig zijn, doen wat je gepland hebt, doen wat er is afgesproken, op de tijden en momenten dat je ze hoort te doen.

Volgens mij ben je dan aan het trekken aan dingen die ook makkelijker kunnen. Met hetzelfde resultaat.

Doe de dingen op het moment dat je er de tijd en vooral inspiratie voor hebt. Als je vol tegenzin een lange lading mails weg wilt werken, dan kost het veel tijd. En energie. Omdat je weerstand voelt.

Op het moment dat je diezelfde lading mails wegwerkt als het precies het goede moment daar voor is, dan kost het je minder tijd. En minder energie. Omdat je als vanzelf weet wat te antwoorden, wat waar op te bergen en waar (niets) mee te doen.

En het werkt met alles zo.

In deze drukke maatschappij vol haast is hier amper de ruimte voor.

Gelukkig ben jij een individueel mens dat ten alle tijde keuzes kan maken.

Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat er vast ook banen zijn waar wat minder speling is. Bijvoorbeeld als je taken hebt die je met meerdere mensen samen moet uitvoeren. Maar zelfs in die banen zijn er taken die je kan doen op een moment dat het voor jou het beste uitkomt. Op de momenten dat het jou moeiteloos afgaat. En soms kan het goed zijn om hardop te zeggen ‘voor mijn gevoel is dit niet echt het beste moment hiervoor’. Grote kans dat anderen dat ook zo ervaren. Maar het (nog) niet durven uitspreken.

Creëer wat meer leegte in je werk en je leven, zodat je jezelf de ruimte geeft om dingen te doen op een moment dat je er de energie en inspiratie voor hebt.

In eerste instantie voelt het misschien alsof je aan minder toekomt, maar de kans is groot dat je ervaart dat je meer gedaan krijgt in minder tijd.

2 Comments

  1. Ben het helemaal met je eens dat je werk (indien mogelijk natuurlijk) beter kan doen op het moment dat het je gevoelsmatig goed uitkomt (en dat gaat inderdaad een stuk sneller zonder dat je er meer energie in steekt). Gelukkig kan ik dat meestal wel. Maar ik zou het niet bij werk alleen willen houden. Ook privé zouden mensen elkaar denk ik meer ruimte kunnen geven om dingen te doen op een moment dat het hen goed uitkomt/hun hoofd ernaar staat, en daar meer rekening mee kunnen houden. Zo gaan bij mij de telefoons en deurbel regelmatig uit als ik besloten heb dat het tijd is om te ontspannen. Dat wordt niet door iedereen gewaardeerd, maar ik kies daar heel bewust voor, en ik hoop eigenlijk ook dat andere mensen dat ook doen, zodat ik ze niet stoor op een moment dat hun hoofd er eigenlijk niet naar staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.