Hoe ik ontdekte dat mijn stressniveau altijd veel te hoog was

(Ik heb 4 columns geschreven voor de site ikbenopen.nu. Ze horen zo bij mijn verhaal dat ik ze graag ook op mijn eigen site deel. Hieronder de de 4e column, oorspronkelijk geplaatst in augustus 2022).

En dan weet je dat je ADHD hebt. Leer en ontdek je dingen anders aan te pakken. En loop je een paar jaar later helemaal vast…

Achteraf gezien had ik al een tijd stress-klachten, maar ik had niet echt door hoe ver ik over mijn grenzen aan het gaan was. Ik had onder andere hartkloppingen, was soms draaiduizelig, lag veel wakker omdat mijn hoofd overactief was. Dat merkte ik op, en mijn conclusie was dat ik niet meer op mijn plek zat op mijn werk. Zoals ik me wel vaker had gevoeld door de jaren heen, bij verschillende banen.

Tot op een dag mijn lichaam zo stijf van de stress stond, ik half verdwaasd op de een of andere manier de werkdag heb afgemaakt en me de dag erna ziek heb moeten melden. De weken erna sliep ik veel, schrok ik van alle geluiden en was een boodschappenlijstje maken en naar de supermarkt gaan het ingewikkeldste wat ik aankon.

Inmiddels was ik terechtgekomen bij de praktijkondersteuner van de huisarts. Als aanvulling op onze gesprekken volgde ik een online programma. Met daarin ook een meetinstrument, waar o.a. gemeten werd op kenmerken van stress. Na een paar weken scoorde ik bij stress enorm in het rood. Logisch. Maar na ruim drie maanden uitrusten en herstellen was het nog steeds rood. Toen kwam het besef: maar hoe ik me nu voel, is hoe ik me heel vaak voel. Het werd helder dat mijn stressniveau veel te hoog was. Al jaren. 

Hoe ik het omschrijf: iedereen heeft een nullijn en als je stress ervaart, ga je daarboven. Dan neem je rust, of de stressvolle taken nemen af, en dan ga je terug naar die nullijn. En als je er in je leven voor zorgt dat je steeds weer terugkeert naar die nullijn, is stress niet zo erg. Mijn probleem: dat wat ik zag als mijn nullijn – mijn basis, was daarboven. Dus ik stuurde steeds bij, maar helemaal niet genoeg. 

Het verklaarde veel. Tot mijn frustratie kon ik zelden echt ontspannen, terwijl ik juist al jaren bewust bezig was met grenzen aangeven, mediteren, mindfulness. Nu begreep ik eindelijk waarom mijn pogingen zo tevergeefs waren. Mijn nullijn bleek niet goed ‘ingesteld’. Via de praktijkondersteuner kwam het plan dat specialistische ADHD-begeleiding mij kon helpen. Bij mijn gemeente deed ik een aanvraag voor ondersteuning via de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

Het aanvraagformulier invullen vond ik nogal wat. Ik was altijd gewend om de moed erin te houden als er iets niet werkte qua banen, inkomen, energie. Met mijn positieve blik hield ik mezelf gaande. Nu moest ik dat loslaten en onder ogen zien wat er niet helemaal werkte in mijn leven. Moeilijk! En het voelde onnatuurlijk. Maar ik wist ook dat het nodig was om mijn verdere leven wél op een gezonde manier vorm te geven. 

Het gesprek kwam en dat vond ik nogal confronterend. Omdat het voor de ander glashelder was dat ik ondersteuning kon gebruiken. Het goede daarvan was dat ik zonder enige aarzeling hulp kreeg toegewezen. Maar het was nu ook ineens ‘een echt probleem’. Nu kon ik het niet meer wegwuiven. En het voelde voor mij ook een beetje als falen, omdat ik tot nu toe niet net voor elkaar kreeg wat de meerderheid van de mensen wel voor elkaar schijnt te krijgen om het leven te leiden. 

Al maanden heb ik nu 1 uur per week coaching/ondersteuning van een specialistische ADHD-begeleidster. Dat is fijn, confronterend, verhelderend, leuk, vermoeiend en leerzaam! Na jarenlang ploeterend door het leven te zijn gegaan, is het fijn om nu concreet bezig te zijn met het op de rit krijgen van mijn leven. 

Met mijn -inmiddels hervonden- positieve blik bewandel ik dit pad. Ik leer stapje voor stapje om m’n gevoelens op te merken en serieus te nemen, m’n eigen grenzen in de gaten te houden, en m’n energie en activiteiten te reguleren.

Reacties of opmerkingen? Deze kan je delen in de berichten hieronder. Of mail me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.