Hoe slimmer werken mij meer rust geeft

Een aantal maanden geleden kwam ik er achter dat ik heel veel tijd en energie in mijn mailbox stopte. En dat ik daar weinig energie voor terug kreeg. De uren vlogen voorbij met mail lezen, er over nadenken, beantwoorden, wachten, reageren, steeds weer kijken of er nieuwe mail was. Het afgelopen jaar heb ik diverse boeken met het onderwerp ‘slimmer met je tijd omgaan’ gelezen en zo besloot ik op een dag om minder te mailen. Ik nam mezelf voor om op dinsdag en donderdag mijn mailbox niet te bekijken.

Dat was even wennen, maar gaf me veel rust. Die dagen kwam ik ineens tot allemaal ander soort werk. Mijn creatieve geest kreeg meer de ruimte. En ik leerde mezelf aan dat niet alles meteen hoeft. Een mail die ik wilde versturen, schreef ik op een lijstje voor de dag erna. En daardoor viel er een haast-gevoel weg in alles wat ik deed. Een verademing!

Het lukt me alleen niet om het lang vol te houden. Er waren toch steeds dingen die ik via de mail moest doen. Of die ik eerst uit mijn mailbox moest halen zodat ik ermee aan de slag kon. Langzaam bekeek ik toch weer vaker mijn mail. En ik begon daar aan te wennen en vond het wel best.

In deze zomer gebeurde er van alles waardoor ik minder energie had dan ik altijd dacht. En ik kwam er achter dat ik van alles moest van mezelf (lees mijn blog over die periode als je er meer over wilt lezen). Ik zag ineens in dat ik het nodig had om mijn energie beter te verdelen. Vaker nee zeggen. Duidelijker kiezen voor dingen (en andere dingen dus laten). En effectiever met mijn mail omgaan.

Ik heb mijn mail zo ingericht dat ik alles in heldere mapjes stop. En ik beslis meteen wat ik doe met een mail in mijn inbox: ik beantwoord ‘m meteen, ik stuur ‘m naar iemand door die er iets mee moet, of ik zet het in de map ‘nog doen’. Op deze manier is mijn inbox steeds leeg op het moment dat ik ‘m weer afsluit. Dat geeft me een rust steeds! Verder laat ik alle nieuwsbrieven filteren: deze komen niet in mijn inbox, maar in een apart mapje. Als ik zin heb om te lezen, ga ik naar dat mapje. Nieuwsbrieven leiden me op deze manier niet af terwijl ik me op andere dingen wil  concentreren.

Ik bekijk max 2 keer per dag mijn mail. En op sommige dagen kijk ik helemaal niet.
Hierdoor heb ik meer tijd voor de dingen die ik echt leuk vind, zoals o.a. lezen, coaching, lezingen & workshops geven, mensen ontmoeten, foto’s maken, schrijven en plannen uitwerken,

Het verschil met een paar maanden geleden is, dat ik alles in en buiten mijn mail beter geordend heb.  Ik doe dingen op tijd en kijk vooruit, zodat ik minder vaak voor info ‘op het laatste moment’ alsnog even mijn mail in moet duiken.

Ben jij al slimmer aan het werken? Wat levert het jou op? Of waarom ben je er nog niet mee begonnen?

Om te lezen:
Timothy Ferris – Een werkweek van 4 uur
Brian Tracy – Slik die Kikker! Verlos uzelf van getreuzel en doe meer met uw kostbare tijd
Anja Wassenaar – Slimmer werken vanaf nu! (Dit boek wordt niet meer verkocht blijkbaar. Ik heb er wel een pdf van, die ik volgens mij mag verspreiden. Mail me als je interesse hebt.)

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.