Hoe voeg jij de meeste waarde toe?

Ik ben niet goed met cijfers.

Echt niet. Zo raakte vroeger in paniek tijdens rekenles. En ben ooit bijna flauwgevallen tijdens een proefwerk economie. Als ik moe ben of haast heb en iemand noemt zijn postcode of telefoonnummer, dan is de kans groot dat ik cijfers in de verkeerde volgorde opschrijf. Al doende ben ik er gelukkig wel wat beter in geworden.

Als tiener kreeg ik mijn eerste bijbaan, achter de kassa. Daar leerde ik hoe terugtellen werkte. En waarom het handig kon zijn als een klant 5 cent extra gaf. Op verschillende manieren en plekken leerde ik door de jaren heen dingen bij. Maar vooral sinds ik ondernemer ben is mijn inzicht met stappen gegroeid. Zo begrijp ik pas sinds een paar jaar hoe ik procenten kan uitrekenen. En heb ik veel meer inzicht gekregen in cijfers en geld. Als ondernemer is het handig en wenselijk om er iets vanaf te weten. Het zal echter nooit helemaal mijn ding worden. Dat hoeft ook niet. Ik heb een accountant die me met kwartaal- en jaaraangiftes helpt. En heb mensen om me heen die ik om raad en uitrekenwerk kan vragen als ik dat nodig heb.

Ik voeg gewoon niet het meeste waarde toe als ik met cijferdingen bezig ben. Terwijl andere mensen dan wél helemaal tot hun recht komen. Dus waarom zou ik het tegen heug en meug proberen te doen?

En zo heb ik gedurende mijn leven meer ontdekt over mezelf en het toevoegen van waarde. Inmiddels heb ik een aardig beeld. Dat gaat niet alleen over inhoud, maar vooral ook over omstandigheden.

 “Je kan het beste zijn in slechts een ding: helemaal jezelf zijn.”

 Ik voeg het meeste waarde toe als ik:
– grotendeels zelf kan bepalen waar en wanneer ik werk. Op deze manier doe ik dingen wanneer ze goed voor me voelen, dan gaan ze vaak als vanzelf. Ik doe ze op plekken die -op dat moment- bij mijn taken passen. De ene keer is dat thuis, een andere keer in een cowerkplek (zoals de Waarmakerij), ook ben ik vaak in de bieb of in een lunchroom/(eet)café te vinden.
– bezig ben met taal, mensen, stilstaan, vragen, lezen, denken, schrijven, verbanden leggen, beelden en delen
– een laptoploze dag per week heb
– de ruimte krijg en ervaar om te zeggen waar het op staat
– max. 3 keer per week voor 8u op moet staan voor een afspraak
– max. 3 keer per week een dag vol afspraken en mensen heb
– max. 3 keer per week ergens met de trein naartoe ga
– iedere dag de tijd neem om minstens een klein rondje te wandelen of te fietsen
– een afspraakloze dag per week heb

Over weten en aanpassen

Een paar jaar geleden zou ik het raar gevonden hebben om zo’n lijstje te hebben. Laat staan te delen. Gedurende mijn leven heb ik vaak weerstand ervaren als ik mijn voorkeuren deelde. Het leek alsof mensen altijd wilden dat ik me zou aanpassen, dat ik in het ‘algemene plaatje’ paste. Ik begreep dat nooit helemaal, maar heb er wel lang aan meegedaan. Omdat ik niet zeker genoeg was van mezelf. Pas achteraf begrijp ik dat mensen het eng vonden als ik deelde wat voor mij het beste werkte. Want op een bepaalde manier ‘dwong’ het zo om ook over zichzelf na te denken..

De laatste maanden begint het te veranderen, maar het grootste gedeelte van mijn leven ben ik geen ochtendmens geweest. Totaal niet. Een baan waarbij ik 5 dagen in de week om 9u moest beginnen vond ik dan ook altijd een schrikbeeld. Het idee alleen al. Terugkijkend realiseer ik me dat ik zo’n baan dan ook nooit heb gehad. Ten eerste sprak 40 uur werken me niet aan, dus als ik al een baan had waar ik om 9u moest beginnen, dan was dat maximaal voor 3 of 4 dagen in de week. Daarnaast heb ik altijd banen gevonden waar de begintijden flexibel waren. Of ik het zelf kon bepalen. Of waar mijn begintijd wisselde. Op deze manier kwam ik veel beter tot mijn recht en deed ik mijn werk beter.

We zijn met zoveel mensen in dit land en iedereen is anders. Het is toch raar om te denken dat iedereen op dezelfde manier in elkaar zit? Helaas wordt dit vanuit veel banen en opdrachtgevers nog wel verwacht. Het is aan jou om daar je eigen weg in te vinden. Om duidelijk te maken dat jij juist beter presteert en tot je recht komt als je dingen meer op je eigen manier doet.

Om bij stil te staan:
Hoe/waar voeg jij de meeste waarde toe?

Waar en wanneer ben jij op je best?

(Dit is een van de modules van mijn online maandcursus ‘Wat wil ik nou écht? En nu aan de slag!, deze is 1 juli begonnen. De volgende begint op 2 september. Lees hier alle info erover.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.