Hoe weet je wat gewoon is?

In het begin van je leven is alles gewoon zoals het is. Zoals je gewend bent. Later ontdek je dat niet alles overal hetzelfde is. Doordat je andere kinderen ontmoet, een boek leest, tv kijkt, van alles op school leert.

Als kind ontdek je wat er allemaal verschillend kan zijn. Dingen als: niet iedereen heeft een vader en moeder, sommige mensen hebben een huisdier, niet iedereen eet thuis samen aan tafel, andere ouders schreeuwen soms, bepaalde gezinnen gaan 3x per jaar op vakantie, er zijn kleine en grote huizen, anderen vinden spruiten wel lekker, niet alle kinderen hebben een eigen slaapkamer.

Dit besef breidt zich uit van je straat, naar je buurt, naar je stad, naar het land waarin je woont. Door wat je leest, hoort en meemaakt. Door op reis te gaan. Doordat je andere mensen tegenkomt. Door je leven te leven.

De normen en waarden die jij gewoon vindt, blijken niet universeel te zijn. Het leven dat jij gewend bent, is niet het leven dat iedereen gewend is. Waar jij recht op denkt te hebben, is voor anderen wellicht een luxe. Wat voor jou gewoon is, kan voor een ander juist erg vreemd zijn. En ‘een ander’ kan iemand zijn die een paar landen verderop woont. Of bij jou om de hoek.

Verhalen hebben meerdere kanten. Geschiedenisboeken vertellen vaak een kant van een verhaal. Vanuit het ‘gewone’ gezichtspunt van het land waarin het geschreven is. Er blijkt niet zoiets als ‘het’ nieuws te bestaan. Nieuwsberichten zijn niet hetzelfde in Nederland, België, Amerika, Senegal of Rusland.

Je kan op ‘het ongewone’ reageren door nog steviger vast te houden aan wat je kent, omdat dat voor jou gewoon en dus normaal en dus het enige logische lijkt. Dit komt vaak voort uit onwetendheid. En angst voor verandering. Want wie weet wat er met jou en je leven gebeurt als dat wat jij gewoon vindt gaat veranderen?

Of je gebruikt nieuwe informatie om je er bewust van te blijven dat het leven niet voor iedereen hetzelfde is. Dat er niet één manier is. Dat er weinig ‘gewoon’ is. En dat er daardoor ontelbaar veel opties en mogelijkheden zijn in de manier waarop je met jezelf en anderen omgaat. En hoe jij je eigen leven vormgeeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.