Het idee dat je niet goed genoeg bent

Het idee dat je niet goed genoeg bent, omdat je het anders doet dan anderen.

Vreemd eigenlijk.

We zijn allemaal anders.
Juist omdat we allen anders zijn, ontstaan er dingen. Door verschillende meningen en talenten, groeien er dingen.

We zijn allemaal unieke mensen, maar tegelijkertijd behoren we wel in allemaal hokjes, metingen en vormen te passen. Vooral op school (waar je punten en waarderingen krijgt) en op werk (waar je evaluaties en beoordelingsgesprekken krijgt). Maar ook in families en binnen vriendenkringen.

Als een bedrijf een nieuwe werknemer zoekt, gaan ze vaak op zoek naar diegene die er uitspringt, die eigenheid vertoont, die positief opvalt tussen de andere sollicitanten. Eenmaal in dienst wordt er echter verwacht dat diegene wél past binnen de normen en regels van het bedrijf. Er blijkt helemaal geen plek te zijn voor de eigenheid die ze zo waardeerden in de gesprekken.

Ik ben van mening dat mensen het beste kunnen leven als ze helemaal tot hun recht komen. Zowel in werk, als daarbuiten. Veel onzekerheid, twijfels, angsten, ziektes, burn-outs, boosheid en depressies worden veroorzaakt omdat mensen in tweestrijd zitten tussen hun beeld van zichzelf en wat ze denken dat de buitenwereld van hun verlangt.

Mensen kunnen goed zijn met hun handen, goed ruimtelijk inzicht hebben, uitblinken in ingewikkeld denkwerk, goed zijn in het aanvoelen van anderen, helemaal thuis zijn in de wereld van cijfers, fysiek sterk zijn, beeldende kwaliteiten hebben, verstand hebben van geschiedenis, een goed gehoor hebben, focussen op details, goed zijn in taal, scherp analytisch inzicht hebben, goed zijn in secuur werken of een overkoepelend inzicht hebben.

Niemand is goed in alles. We vullen elkaar aan.
Daarvoor is het wel belangrijk dat je de ruimte krijgt om jouw talenten en kwaliteiten te ontwikkelen. Ze te laten zien. Ze te laten zijn.

En daarbij gaat het er niet alleen om wat je doet, maar ook hoe en wanneer je ze doet.

Na mijn studie heb ik een tijd in een inbound callcenter van een bank gewerkt. Dat was 24 uur per dag bereikbaar, dus we hadden diensten die op vele tijdstippen begonnen. De eerste om 6.30. Dat vond ik heel erg vroeg. Was vaak misselijk van de moeheid, niet zo scherp en afwezig. Gelukkig mochten we onderling ruilen. Anderen stonden juist weer te springen om die vroege diensten. Mijn diensten voor 8.30 ruilde ik zo veel mogelijk met anderen. Zo kwamen zowel zij als ik beter tot ons recht.

Omdat ik zelf zo lang zoekende ben geweest op werkgebied, heb ik me voornamelijk op dat gebied gericht met mijn onderneming. Tot je recht komen is echter iets dat je altijd en overal kan naleven. Op elk gebied van je leven. In al je contact met andere mensen. In alles wat je doet, denkt, zegt en deelt.

Ik vind het dan ook zo mooi als mensen mijn blogs lezen, mijn lezingen horen, een gastcollege van me bijwonen, een van mijn workshops of online cursussen volgen, tijdens een Waarmaakdag of ander event met me aan de praat raken en me teruggeven dat ze erachter komen dat de dingen ook anders kunnen. Mogen.

Waarom zou je niet in alles zo proberen te leven zo dat het helemaal bij jou past? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.