Iedere dag gun ik mezelf een cadeautje

Voor het slapen gaan denk ik even terug aan mijn dag. Ik kies één ding uit waar ik dankbaar voor ben, schrijf dit op een papiertje en stop het in mijn glazen dankbaarheidspot. Soms kan ik bijna niet kiezen. Soms is er één duidelijke keuze. En er zijn dagen dat mijn energie laag is en ik eigenlijk niks kan bedenken. Inmiddels doe ik dit al jaren en lukt het me om alle dagen iets op te schrijven.

Het is erg leuk en bevredigend om voor het slapen gaan even terug te denken aan wat de dag me heeft gebracht. En het helpt me ook om tijdens de dag bewuster de kleine fijne, mooie en bijzondere momenten in me op te nemen. “Dit kan ik vanavond opschrijven.” Niet alle momenten kan ik ’s avonds weer voor de geest halen, maar het bewust meegemaakt hebben doet me veel goeds.

Ik ken varianten waarbij mensen aan het eind van de dag in een boekje schrijven waar ze dankbaar voor zijn. Of in een digitaal bestand. Dat kan natuurlijk ook. Zelf kies ik bewust voor een glazen pot. Om twee redenen:

  • Er is een duidelijk begin en einde. En aan het eind van ieder jaar laat ik alles los en begin ik opnieuw.
  • Gedurende het jaar zie ik de stapel toenemen. Het is een fijn gevoel om te kijken naar een stapel vol dankbaarheidsbriefjes.

Aan het begin van een nieuw jaar gooi ik alle briefjes op tafel en lees ik ze door. Omdat ik dat fijn vind, orden ik ze per thema, die vormen zich al doende. Door ze door te lezen en te ordenen krijg ik altijd veel inzichten. Begin 2015 heb ik ervaren en beschreven hoe mijn briefjes ertoe hebben geleid dat ik anders ben gaan leven.

In een oogopslag wordt me duidelijk:

Welke activiteiten gaven me een goed gevoel?
Waar kreeg ik energie van?
Waar werd ik blij van?
Wanneer voelde ik me ontspannen?
Met welke mensen was ik graag?
Wat vond ik mooi?
Wat heeft me doen lachen?

Na het lezen gooi ik de briefjes weg. De eerste jaren vond ik dat moeilijk, maar je kan nu eenmaal niet alles vasthouden in het leven. Dankbaar laat ik ze los. Soms bewaar ik er trouwens een paar, die ik in een dagboekje plak.

Op dagen dat ik niks echt leuk vond, of het leven gewoon even minder, schrijf ik iets als:
“Dankbaar dat ik leef.”
“Een lekkere appel op vandaag.”
“Blij dat ik een veilig land woon.”
“Wat fijn dat ik eten in mijn koelkast heb.”

Het schrijven van deze briefjes helpt me om mijn leven richting te geven en om keuzes te maken die goed bij mij passen. Op deze manier kan ik het beste in aandacht aanwezig zijn, ook voor de mensen om me heen, en in de wereld. En het draagt bij aan het waarderen van mijn leven. Ook de dingen die ik anders zonder aandacht voor lief zou nemen.

Behoefte om vaker even stil te staan in je dagelijks leven? Iedere maandag stuur ik een korte mail om je aandacht erbij te houden. Klik hier om je aan te melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.