Iedereen is goed in andere dingen

Groen pijl

(Ik wilde iets opschrijven en herinnerde me ineens dat ik hier eerder al over geschreven heb. Een column, een jaar geleden geplaatst in Het Zoet. Hieronder de tekst).

Al zolang ik me kan herinneren wil ik zo leven dat ik helemaal tot mijn recht kom. Dat ging niet altijd even makkelijk. Ik vond iets van mezelf. Anderen vonden iets van mij. Ik dacht dat er iets van mij gevonden werd. Het stuk in mij dat heel goed weet hoe ik tot mijn recht kom, werd niet altijd gehoord. Maar op diverse momenten in mijn leven liet dat stuk in mij van zich horen. Een gevoel van binnen dat me ‘niet doen!’ of juist ‘wel doen!’ toeriep. Zo helder, dat al mijn gedachtes over het onderwerp compleet wegvielen. Mijn kern had gesproken en het viel niet te negeren.

Inmiddels ben ik al een paar jaar zelfstandig professional en staat alles wat ik doe in het teken van waarmaken en tot je recht komen. Ik heb het hier dan ook vaak met anderen over. Regelmatig krijg ik van iemand een reactie als ‘ ja, maar bij jou gaat het allemaal zo makkelijk, zo vanzelf, voor mij is het veel moeilijker om te doen wat ik echt wil doen’. Als ik ze vervolgens vertel dat ik na mijn afstuderen ruim 13 jaar van baan naar baan ben gegaan omdat ik maar niet vond wat ik zocht, zie ik iets van opluchting in de ogen van de ander komen. En als ik vertel dat ik ook al ondernemend door vallen en opstaan mijn weg ontdek, zie ik een glimpje hoop op het gezicht van die ander.

Mensen hebben vaak de neiging om hun aandacht bij anderen te richten op wat er wel is gelukt. En bij zichzelf op wat er allemaal nog niet is gelukt. Met als gevolg dat er een onrealistisch beeld wordt geschept van zichzelf, waardoor deze mensen niet eens meer proberen om dat te doen wat er bij ze past.

Wat zonde.

Iedereen is goed in andere dingen. En juist omdat we allen anders zijn, ontstaat er van alles. Wat heb jij eraan om niet te doen wat jij van nature goed kan? Je hebt je talenten niet voor niks gekregen. Zie ze. Erken ze. Doe er wat mee. En blijf in beweging. Probeer niet om te lijken op anderen, probeer om uit te blinken in het zijn van jezelf. Als je het niet probeert, lukt het in ieder geval zeker niet.

Er kan veel meer dan je denkt. En jij kan veel meer dan je denkt. Dus welke stap zet jij vandaag om nog meer tot je recht te komen en het onmogelijke mogelijk te maken?

(Het Zoet portretteert professionals en vrijwilligers die voor zichzelf of anderen het verschil make n.Lees hier het hele magazine. En mijn column staat op pagina 37).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.