Ik troost me met de gedachte

“The situation in the world around us is just a reflection of the collective situation. Only as we become more peaceful people will we be finding ourselves living in a more peaceful world.”

Ik troost me met de gedachte dat er veel meer goeds gebeurt in de wereld dan waar ik weet van heb. Goeds, gedaan door mensen die dat niet delen via social media. Omdat ze daar geen behoefte aan hebben. Of omdat ze geen idee hebben dat wat ze doen iets bijzonders is. Of omdat het zo miniem lijkt dat er weinig over te delen valt.

Het zijn de mensen die dingen doen als…

Glimlachen naar een ander op straat. De deur openhouden als ze zien dat er na hun iemand komt. Degene met een boodschap in de hand voorlaten in de supermarktrij. Een onbekend iemand een compliment geven. Terug praten als er iemand een praatje aanknoopt. Een keertje boodschappen doen voor hun zieke buurman. Afval van de grond oprapen om het in de prullenbak te doen. Opstaan als ze zien dat iemand een zitplaats meer nodig heeft dan hun. Iemand de weg wijzen als ze zien dat iemand die niet kan vinden. Geduldig iets voor een tweede keer uitleggen. Iemand bedanken die iets voor hun gedaan heeft. Een luisterend oor bieden.

Het lijken wellicht kleine dingen. Maar ze doen er toe. Sowieso voor die ander. En voor de hele wereld. Op manieren die wij (of in ieder geval ik) niet helemaal kunnen begrijpen, zijn wij allemaal verbonden aan elkaar. En zo maken we samen deze wereld. En alles wat je doet laat een bepaalde energie achter.

En eigenlijk hoop ik dat je dit leest en je jezelf herkent in een, of meer, van deze dingen. Zodat je eraan herinnerd wordt dat het uitmaakt. Zodat je je niet laat ontmoedigen door alle nare en vervelende dingen die er ook lijken te gebeuren. Je grote en kleine daden maken het verschil. Ze hebben effect. Ze dragen bij aan de goede energie op deze aardbol.

“We have to wake up to the fact
that everything is connected to everything else.”
Thich Nhat Hanh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.