“Je moet het zo doen, want dit werkt.”

Zelf heb ik het ook vaak gezegd. Als ik weer iets nieuws had ontdekt, gelezen of ervaren, waar ik blij of rustig of wat dan ook van werd. Ik ging er dan vanuit dat dit DE manier was om dit te doen. Em bracht het zo aan anderen ‘je moet dit zo doen, dit werkt’. Ik kon nogal gegrepen worden door boeken die me iets nieuws leerden. Onderwerpen waar ik van alles over leerde.

Ik herinner me ineens dat ik tijdens mijn studie een werkstuk had ingeleverd en de docent een voorzichtig gesprekje met me aanging over de inhoud. Ik was zo lyrisch geweest over een bepaald boek, een bepaalde visie, dat hij zich afvroeg of ik niet een soort propaganda aan het verkondigen was.

Naarmate je langer leeft en meer leert, kom je er vaak achter dat niks constant is. Dat is in ieder geval mijn ervaring. Ik verander, mijn mening verandert, wat voor mij werkt verandert. Ik vind niet hetzelfde als toen ik 10 was. Of 20. Of 30. Een mens evolueert. (En ieder mens doet dat in een ander tempo. Het hangt er vanaf hoe je leeft en denkt en in elkaar zit.)

Het eerste jaar als ondernemer las ik veel boeken over onderwerpen die ermee te maken hadden. Ondernemen was nieuw voor mij. En ik luisterde naar hoe anderen het deden. Ik pr0beerde het zo goed mogelijk op te volgen, wilde erachter komen hoe ondernemen hoort te gaan. Het was een verademing toen ik er tijdens het lezen van weer een boek achterkwam dat hier hele andere ‘waarheden’ in stonden dan anderen boeken. Gelukkig, er was dus niet één manier! Er waren (hoe kon het ook anders eigenlijk) heel veel manieren. Mooi, dan kon ik nu meer mijn eigen weg volgen hierin. Net zoals op andere gebieden.

Ik was me er al langer van bewust dat mensen niet precies hetzelfde zijn. Maar bij sommige dingen had ik nooit stil gestaan. Tijdens mijn twee NLP trainingen ontdekte ik pas goed hoe anders mensen kunnen zijn. Zo is het voor mij gewoon om te dromen in kleur, met levensechte vormen, meestal in het Nederlands, soms in het Engels. En zo is het voor mij gewoon om, als ik mijn ogen dichtdoe om een groep mensen voor me te zien, ik ze levensecht zie, en in kleur. En als ik me de namen van die mensen voorstel, ik deze in mezelf hoor. Dit was zo gewoon voor mij, dat ik er nooit bij had stilgestaan dat dit voor anderen anders kon werken. Tot NLP.

Tijdens een aantal oefeningen kwam ik erachter dat anderen kunnen dromen in zwart-wit, kleuren, vormen, gevoelens, geluid of in geuren. En dat anderen namen van anderen in hun hoofd kunnen zien (op verschillende manieren) of voelen.

Fascinerend.

Ik dacht hier allemaal net aan, omdat het me na een rondje op Twitter (en dat gebeurt op meer social media, maar ook in blogs en gesprekken) weer opviel hoe vaak mensen zeggen ‘je moet dit doen, want dit werkt’.

Ja, het heeft gewerkt: voor die persoon, op dat moment.
Maar misschien werkt het voor die persoon over 5 jaar niet meer. En waarschijnlijk werkte het 10 jaar geleden nog niet, anders was die persoon er nu niet zo lyrisch over geweest.
En wat voor jou werkt, werkt niet automatisch bij mij.

In de diepe kern zijn mensen volgens mij allemaal hetzelfde. Maar omdat we allemaal een andere leeftijd hebben, anders gebouwd zijn, op onze eigen manier denken, in de levensfase zitten waarin we zitten, andere ervaringen hebben en onze zintuigen anders werken, zal nooit hetzelfde werken voor iedereen.

En dat is helemaal prima.

Met dit in mijn achterhoofd word ik zelf altijd wat allergisch als ik ergens lees of hoor ‘zo moet het, want het werkt’.

Ik hou van dingen zelf ervaren.

Ik doe mijn best om in mijn blogs, coachtrajecten, online programma’s, mailingen en lezingen over te brengen wat er voor mij werkt. Hoe ik ergens tegenaan kijk. Wat mijn ervaringen ergens in zijn. Niet om anderen te overtuigen (want zo werkt het niet). Wel om anderen te stimuleren om ook hun eigen weg te vinden.

Want zo leer je volgens mij het beste. Niet door klakkeloos dingen aan te nemen die bij anderen werken. Maar door je vizier open te houden, te lezen, te luisteren, te proberen. Volgens mij is dat het enige wat je moet: al doende en lerende zelf ervaren wat er voor jou werkt.

 

2 Comments

  1. @Cat dank voor je uitgebreide reactie! Ik luister meestal graag naar de tips en ideeën van andere. Vraag soms bepaalde dingen juist aan meerdere mensen, zodat ik allerlei soorten input heb en daar dan mijn eigen ding uit kan vormen 🙂

  2. Hi Katja,

    Zo is het maar net! Helemaal met je eens. En als iemand tegen mij zegt “je moet”, dan is mijn antwoord steevast “ik MOET helemaal niks”. Maar je kunt natuurlijk, en dat probeer ik wel steeds meer, open staan voor tips en ideeën van anderen. Eigenwijs als ik ben, ben ik gewend volledig op eigen koers te varen en me niks aan te trekken van anderen. Ik vind het wel altijd fijn om dingen van uit meerdere perspectieven te bekijken en te bedenken hoe anderen erin staan, maar kies uiteindelijk wat ik vind dat het beste bij me past. Ik wil het ook altijd zelf ervaren. Daar leer je tenslotte het meest van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.