Jij kan het zelf ook doen

Een reactie die ik vaak in mijn leven krijg is: ‘Ja, jij hebt makkelijk praten, jij doet dat gewoon’. 

Waar het ook over gaat – het opzeggen van een baan, het maken van een reis, het besluit om zelfstandig professional te worden, ergens naartoe verhuizen, wat voor keuze dan ook -ik leg mensen altijd uit dat ik de meeste dingen voor mijn gevoel ook ‘niet zomaar doe’. Voordat ik een keuze maak of een knoop hak is er altijd een fase -variërend van een paar dagen tot een paar jaar- waarin ik nadenk, twijfel, opties op een rijtje zet, er even wakker van lig, ik er nerveus van word.

Maar de mensen die reageren, kijken alleen naar het eindresultaat.

Een jaar of tien geleden ging ik met een vriendin een paar maanden op reis. We hadden verschillende routes en landen bekeken en besloten uiteindelijk om te beginnen met de Trans Siberië/Mongolië Express: met de trein door Rusland en Mongolië, om te eindigen in China. Vervolgens gingen we met treinen en bussen door China, via Laos, naar Thailand. Een bijzondere, schitterende, vermoeiende en indrukwekkende reis.

Een van de reacties die ik kreeg, en nog steeds krijg als het ter sprake komt, is: ‘oh, dat wil ik ook al zo lang doen!’. Na mijn opmerking dat iemand het dan gewoon moet doen, komen er vaak tegenwerpingen. ‘Dat is me te duur’, ‘Het lijkt me zo ingewikkeld’, ‘Ik weet niet of ik het kan regelen.’ en ‘Ja, jij hebt makkelijk praten, jij doet dat gewoon.’

Ik had een jaar of tien geleden weinig reiservaring, geen bakken met geld tot mijn beschikking en wij wisten ook niet zo goed hoe het allemaal te regelen. We wilden iets doen. En we zijn gewoon ergens begonnen met regelen en na de eerste stap, kwam er een logische tweede, een derde en zo door. En een paar maanden later zaten we in een vliegtuig naar St. Petersburg, om vanaf daar onze grote treinreis te laten beginnen.

In mijn zoektocht naar de baan waar ik helemaal tot mijn recht zou komen, heb ik vele banen gehad. Dertien jaar lang allerlei soorten banen. Soms zat er een baan bij waar ik om wat voor reden dan ook totaal niet op mijn plek zat. Ik werd er moe en lusteloos van, het haalde alle energie bij me weg. Ik voelde aan alles dat ik daar niet moest zijn. Na wat slapeloze nachten, een hoop gepieker en het maken van voor- en tegenlijstjes, hakte ik dan op een gegeven moment de knoop door. En ging daar weg.

En voordat ik besloot om zelfstandig professional te worden, zat het al jaren in mijn hoofd. Ik had altijd allerlei redenen om het (nog) niet te doen. ‘Dit is niks voor mij’, ‘Ik heb hier geen ervaring in’, ‘Ik moet eerst meer kennis opdoen’, ‘Ik wacht tot het écht goed uitkomt’. Tot er eind 2009 een aantal dingen samenvielen en ik ineens het lef had om de keuze te maken: vanaf 1 januari 2010 ben ik zelfstandig professional. Na dit besluit, volgde er een eerste stap, een tweede, een derde en zo werd de wens steeds meer werkelijkheid.

Iedereen kan dit soort keuzes maken. Jij ook!

De vraag is: luister jij naar je gevoel, naar wat je hart je ingeeft? En als je dat doet, stop je het dan snel weg, of kies je er voor om ernaar te handelen? Een keuze maken en ernaar handelen kan eng zijn. En moeilijk. Bij tijden verwarrend. En er zullen momenten zijn dat je je zuchtend afvraagt waarom je alles niet gewoon bij het oude hebt gehouden.

Maar je hebt ervoor gekozen om iets te doen. Om je wens werkelijkheid te laten worden. En je zet een voorzichtige eerste stap, dan de tweede en zo verder. Tot je ‘ineens’ ergens anders bent dan waar je begon. Tot het moment dat anderen merken dat je iets hebt veranderd en zij reageren met: ‘Ja, jij hebt makkelijk praten, jij doet dat gewoon.’

En jij weet inmiddels dat het helemaal niet altijd zo simpel is. Maar dat het wel de moeite waard is om soms in ieder geval gewoon een eerste stap te zetten. En dan te ervaren welke volgende stappen er volgen.

Voor mensen die iets willen:
– Verder ontdekken waar jij goed in bent en wat je wil doen op werkgebied? Doe dan mee aan de online cursus ‘Wat wil ik nou écht? En nu aan de slag!’
– BEen maand lang aan je doel werken? Doe mee aan de focusmaand.

2 Comments

  1. @Anniek: dank voor je reactie. Dit weten en (h)erkennen is inderdaad een goede stap, zo kom je verder! Weet je van jezelf wat je nodig hebt om stappen te zetten?

  2. Mooi Katja, en heel herkenbaar… ik ben/was geregeld 1 van die mensen die overal beren op de weg zien en niet doorpakken…. maar bewustwording is ook een stap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.