Laat je mail vaker met rust

Ik staarde wat uit het raam, nadat ik even met mails bezig was geweest en realiseerde me waarom ik het nodig heb om soms afstand te nemen van mail: ik heb tijd nodig om te bedenken, voelen, ervaren wat ik ergens van vind. Wat ik ergens mee wil. Welk antwoord of reactie het beste past bij mij.

In deze snelle wereld waarin mensen de hele dag door op vele manieren in hun mailbox terecht kunnen, gunnen mensen het zichzelf amper meer om dingen te laten bezinken. Om iets te laten rusten. Om af te wachten hoe ze ergens over denken na een nachtje slaap. Er komt een mail en er moet gereageerd worden. Liefst meteen nu.

Voor mij werkt dat niet.

Ik merk dat ik het nodig heb om dingen te laten bezinken. Om even te laten sudderen of ik zin en tijd heb om ergens aan mee te werken. Of het voor zowel mij als de andere waarde toevoegt als ik ergens ja op zeg. Om afstand te nemen van het gevraagde of gebodene en zo overzicht te creëren.

Hoe minder ik in mijn mail kijk, hoe beter ik weet wat te antwoorden.

Ergens zou ik namelijk alles willen doen wat er op mijn pad komt. Ik vind veel leuk, help mensen graag, ben nieuwsgierig, weet dat ik op veel plekken van waarde kan zijn, weet dat ik op vele manieren kan leren en ontdekken. Tegelijkertijd weet ik inmiddels dat ik niet alles kán doen wat er op mijn pad komt. Dan zou ik namelijk meer dan 24 uur per dag nodig hebben en die uren zijn er niet. Bovendien besteed ik ook graag tijd aan dingen als slapen, eten en drinken, lezen, familie, vrienden, dansen en wat wandelen om plannen die broeien de ruimte geven om naar boven te laten komen.

Voor mij is het leven een continu afstemmen van wie ik ben en wat ik wil op dat moment. Sommige mensen noemen dat egoistisch. Ik ben er inmiddels wel uit dat ik dat allesbehalve egoistisch vind. Als ik niet kan aanvoelen en aangeven hoe ik het beste tot mijn recht komt, dan is de kans klein dat ik niet helemaal tot mijn recht kom. En dat vind ik zonde van al mijn eigenschappen, talenten en eigenaardigheden.

Voor mij helpt het onder andere om niet alle dagen in mijn mailbox te kijken. En de dagen dat ik het wel doe, dat niet de hele dag door te doen.

En welke manier van met je mail omgaan zorgt ervoor dat jij tot je recht komt?

Lees ook:
Wil je iets veranderen, verander dan iets
Gun het jezelf om de dingen anders te doen
Over mijn week zonder mail en social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.