Met focus bereik je meer

De laatste maanden kwam ik vaak niet meer uit met mijn tijd. Ik had allemaal plannen en ideeën die ik wilde uitwerken. Waar ik iets mee wilde doen. Die ik de wereld in wilde brengen. En aan het eind van de week realiseerde ik me dat er weer een week voorbij was gegaan zonder dat ik daar tijd voor had. Gemaakt. Ik had van alles gedaan, dat wel, maar de grotere plannen bleven liggen.

Een van de dingen die ik in de afgelopen jaren hebt ontdekt, is wat mij in ieder geval niet helpt bij tijden van drukte:

 • alles sneller doen
 • meer proberen te doen in minder tijd
 • mezelf er druk over maken
 • ja zeggen tegen allemaal leuke en interessante dingen die voorbij komen
 • mijn dagen volproppen
 • in haast en ongezond eten
 • tot laat achter de laptop werken

Wat me gewoonlijk wel helpt, is het volgende:

 • de tijd nemen voor dingen
 • goede pauze’s houden
 • knopen doorhakken en keuzes maken
 • zo nu en dan een rondje wandelen
 • overzicht creëren
 • goed voor mezelf zorgen
 • op tijd beeldschermrust nemen voordat ik ga slapen

De dingen uit het tweede rijtje heb ik volop gedaan de afgelopen weken. En toch had ik aan het eind van die weken nog steeds dat ontevreden gevoel. En had ik de dingen die ik eigenlijk wilde doen niet gedaan. Nogal frustrerend. Aangezien het mijn werk is om anderen te helpen zodat ze volop aan de slag gaan met hun talenten, plannen, ondernemingen en banenzoektocht. En dan zelf het gevoel hebben stil te staan en niet aan dingen toe te komen.

Tot ik me realiseerde waar het door kwam. Ik had een gebrek aan focus. En door het doen van de dingen uit het tweede rijtje kreeg ik wel veel energie. Energie om bergen te verzetten. Alleen richtte ik het niet specifiek op een berg. Zonde van de plannen die zo bleven liggen!

Ik weet wel hoe het moet. Heel goed zelfs. Maar weten en doen zijn soms twee verschillende dingen. Ook bij mij. Juist bij mij. Mede daarom doe ik het werk dat ik doe en ben ik er goed in. Ik heb jarenlange ervaring in het uitstellen van dingen, niet aan plannen toekomen en de excuses maken om maar niet tot bloei te komen in baan of onderneming.

Soms heb je iets of iemand nodig die je een duwtje in de rug geeft. Voor mij werkt het inmiddels zo, dat als ik weet wat ik anders wil doen, ik dat ook anders gá doen. Door te weten ga ik anders handelen. En het wordt bij mij versterkt, als ik het deel met anderen. Het mooie is dat ik het zo niet alleen mezelf, maar ook anderen meer eigen maak.

Hoe krijg en behoud jij je focus?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.