Mijn 10 richtlijnen bij innerlijke onrust

Hoe ik tegen mezelf en anderen kijk, en waar ik in geloof, is gevormd door een mengeling van kennis die ik vanaf mijn geboorte met me meedraag en kennis die ik uit heel veel ervaringen, boeken, gesprekken, films, cursussen, blogs, tijdschriften, schrijfsessies, coaching, retraites, tv-programma’s en lezingen heb gehaald.

Wat ik vooral wil, is mijzelf steeds beter begrijpen. Om zo zoveel mogelijk te leven vanuit mijn diepste zelf. Eerlijk, naar mezelf en anderen. Omdat ik geloof dat zo leven de minste energie kost. En het gezond is. En leuk!

In de hectiek van het leven dwaal ik weleens af en dan merk ik ineens dat ik erg moe, futloos, bozig (naar mezelf of anderen) of overprikkeld ben. Oefening baart kunst en het lukt me steeds beter om dan weer grip op mezelf te krijgen. Om het mezelf makkelijker te maken, heb ik een aantal richtlijnen-lijstjes gemaakt. Deze zal ik de komende tijd delen. Iets daadwerkelijk opschrijven en delen zorgt ervoor dat het beter bij mezelf blijft hangen. En, wie weet, haalt iemand er een paar dingen uit voor een eigen lijstje.

Bij deze de eerste. In willekeurige volgorde: mijn lijstje met dingen waar ik wat aan heb als ik flinke innerlijke onrust voel. Soms helpt het een, dan het ander. Soms helpt het doen van een ding, soms heb ik er meer nodig.

Mijn 10 richtlijnen bij innerlijke onrust:

 • Erkennen en er even bij stil staan (in plaats van door te razen)
 • Papier en pen pakken en schrijven
 • Bewegen (rondje wandelen of sporten)
 • Zitten en uit het raam staren
 • Liedje(s) luisteren en door de kamer dansen
 • Wat lezen in een fijn boek
 • Naar de film (alleen en overdag werkt het best voor mij)
 • Een kat/hond of een ander aaibaar dier aaien
 • Naar iets in de natuur kijken. Wolken. Een vogel. Een mier. Een bloem. Een deinende tak
 • Een dutje doen, of op tijd naar bed, of goed uitslapen

En hoe zit het bij jou? Heb je een idee hoe je jezelf rustiger kan krijgen als jij je onrustig voelt? Herken je dingen van deze lijst of werken er hele andere dingen bij jou?

Boeken die mij (ieder op hun eigen manier) hiermee op weg hebben geholpen:

 • Boeken van Hermann Hesse
 • Louise Hay – Je kunt je leven helen
 • Bill Bryson – The road to little dribbling
 • Eckhart Tolle – De kracht van het nu
 • Matt Albom – Mijn dinsdagen met Morrie
 • Neale Donald Walsch – Een ongewoon gesprek met God
 • Haemin Sunim – Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
 • Matt Haig – Notes on a nervous planet

En… mocht je een boek online willen bestellen, ken je YouBeDo al? Hier betaal je voor Nederlandse boeken dezelfde prijs als elders, maar van dat bedrag wordt er tot 12% aan een goed doel van je keuze geschonken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.