Mijn 12 woorden van 2012

Het jaar loopt op z’n einde. Een mooi moment om even terug te kijken. Wat is er gebeurd in de afgelopen maanden? Waar was ik in januari mee bezig? Wat bracht augustus me?
Mijn 12 woorden van 2012. In willekeurige volgorde.

Waarmaken. Eind van dit jaar organiseren we de 23e Waarmaakdag! Zelf doe ik mijn best om zoveel mogelijk van mijn plannen waar te maken. En ik help veel anderen met het waarmaken van hun plannen, o.a. met mijn prikkel-uur, workshops en lezingen.

Mensen. Ook dit jaar weer veel fijne mensen in mijn leven. Mijn familie. Mijn vrienden. Mensen waar ik mee werk. Mensen waar ik voor werkte. Mensen die op mijn pad kwamen. Mensen die hulp boden. Mensen die er voor me waren op momenten dat ik dat nodig had. Mensen die ik mocht helpen. Mensen waar ik van geleerd heb. Mensen die me hebben laten groeien. Mensen die me aan het denken hebben gezet. Mensen die me aan het lachen hebben gemaakt. Mensen die indruk hebben gemaakt, gewoon, door te zijn.

Lezen. Ik heb weer meer tijd vrijgemaakt voor lezen. Zowel tijdschriften, romans en ondernemers-, hulp- en doeboeken. Ik hou van het mezelf onderdompelen in andere wereld, het opnemen van kennis, het verruimen van mijn blik. De aandacht die een tijdje alleen naar dat papier en die letters gaat.

Energie. Na een inbraak in mijn huis in augustus waren niet alleen mijn laptop, camera en een stukje gevoel van veiligheid weg. Ook mijn energie bleek verdwenen. Weg. Ik had geen andere keus dan stilstaan. Ik kwam erachter dat ik altijd van alles moest van mezelf. Tijd om mezelf onder ogen te zien. Toegeven dat ik niet alles kon. En langzaam aan, mede door aanpassing van mijn eetpatroon, voelde ik weer energie bij mezelf. En weet ik mezelf de volgende vragen voortaan altijd blijf stellen. Wat geeft me energie? Wat kost me energie?

Nee zeggen. Ik dacht dat ik daar best goed in was. Maar ik ben er steeds beter in geworden. Duidelijk nee zeggen zorgt voor meer helderheid bij mij en bij de ander. Het heeft te maken met grenzen stellen. En kiezen voor de dingen waar ik tijd aan wil besteden, alle dingen waar ik goed in ben en/of blij van word.

Slimmer werken. Een term die ik al langer kende en vanaf september ben ik er volop mee aan de slag gegaan. Zo heb ik voortaan een lege inbox. Bekijk niet iedere dag mijn mail. Neem sneller beslissingen over inkomende mails en post. Heb de mappenstructuur op mijn laptop aangepast. Het geeft me zoveel meer rust. En overzicht. Ik vertel erover in een video-interview met Patty van Minimal Switch.

Samenwerken. Vrouw & Passie (blogartikelen voor hun site, workshop geven tijdens Droomdag, speedcoach tijdens de Powerdag). Waarmakerij. Workshop geven tijdens Fris In je Hoofd. Meebouwen aan en workshop geven bij met/zonderwerk. Waarmaakdagen. Creatief Opschudden. En nog zoveel meer. Samen is er soms zoveel meer mogelijk!

Media. In dit jaar ben ik diverse keren gefilmd en geïnterviewd. Hiervoor ben ik twee keer op pad geweest met een fotograaf, erg leuk om te doen. In januari stond er een artikel over mij en mijn onderneming in de Sensor. Er is een leuk filmpje gemaakt van de eerste met/zonderwerk, waar ik mijn workshop gaf. Ik ben een van de 100 Gevoelsmiljonairs volgens het magazine Puurzaam en ben daarvoor geinterviewd. Ik ben aan het woord over de 20e editie van de Waarmaakdagen en dan vooral de 20e editie en over de Sintactie van de Waarmakerij. Bekijk en lees deze dingen op deze pagina.

Stilte. Ik sta regelmatig stil. Zoek de stilte op. Ga wandelen in een rustige buurt. Staar uit het raam. Probeer de dingen zonder haast te doen. Ga in een stille bieb zitten. Sta stil voor een rood stoplicht, in plaats van met de massa alvast door oranje te jakkeren. Alleen door stilte kom ik echt tot mezelf. Onthou ik dingen beter. Blijf ik bezig met de dingen waar ik energie van krijg. Stilte is geen luxe. 

Leren. Ik heb mijn certificaat van NLP Master gehaald. Tijdens die training en ook daarbuiten heb ik zoveel geleerd over mezelf. En dat houdt nooit op. Leren.

Liefde. Is er dit jaar in vele vormen en maten geweest. Een tijdje op romantisch gebied, maar hij en ik bleken uiteindelijk toch andere verwachtingen en wensen te hebben. Gedurende het jaar vond ik liefde in mensen, vrienden, de dingen om me heen, kleine dingen, mooie gebaren.

Verwonderen. 365 dagen per jaar sta ik open om me te verwonderen. Over grote en kleine dingen.

5 Comments

  1. Ik doe dat momenteel in een vooruitblik. Leuke variant: vanaf 25 december staat iedere dag voor een nieuwe maand in 2013 (25 dec voor jan, 26 voor februari etc) tot aan drie koningen. Iets observeren aan jezelf, of iets waarnemen, zeg maar een ervaring van die dag die betekenisvol was en daar een ‘voornemen’ of ‘uitgangspunt’ of een ‘besef’ van maken voor die maand in de nabije toekomst. Zal bovenstaande op n rustiger moment eens tot me nemen. Leuk…

  2. @Marjolein: dank! Wie weet volgens jaar 13 woorden. Eerst alle maanden, weken en dagen eens gaan meemaken 🙂
    @ Saartje: stilstaan en terugkijken is soms zo fijn & verhelderend. Zeker leuk dat jij een van die mensen bent 🙂

  3. Wat een mooi jaar! En wat een hoop ervaren! Dank je ik ga hier ook eens voor zitten en mijn jaar evalueren…Op naar weer een prachtig leerzaam rustig belevend interessant en boeiend jaar?! Veel liefs en ik ben blij dat ik een van die mensen was…saartje

  4. Wauw, wat een mooie manier om je jaar te evalueren. En wat een mooi jaar, zo te lezen. Ups en downs en alles er tussen in. Ik wens je een geweldig 2013 toe! Volgend jaar 13 woorden om 2013 te beschrijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.