Mijn 6 spelregels van ondernemen

Een blik op mijn agenda van de komende weken maakt me erg gelukkig. En blij. En dankbaar. En trots. Ik doe dingen die ik graag wil doen. Ik kom op plekken waar ik graag wil zijn. Ik werk met en voor mensen waar ik energie van krijg.

Dit is niet vanzelfsprekend voor me, dus sta ik er graag even bij stil. Na mijn afstuderen ben ik ruim 13 jaar op zoek geweest naar de baan waar ik helemaal tot mijn recht zou komen. Na vele banen ben ik in 2010 ben ik mijn eigen onderneming gestart. Degene die mijn blog langer lezen en/of me kennen hebben mijn verhalen vol proberen, wanhoop, blijdschap, zoeken, vinden en leren voorbij zien komen. Het mooie aan ondernemen vind ik dat alles wat ik doe en ervaar, meteen kan verwerken in het ondernemen. Als iets niet werkt, pas ik het aan. Als iets wel werkt, zet ik dat vaker in.

En de afgelopen weken merkte ik ineens welke kleine en grote stappen ik de afgelopen jaren heb gezet. En waar dat allemaal weer toe leidt. Zo ga ik steeds vaker als speedcoach of workshopgever naar een event, in plaats van als bezoeker. Mensen komen naar me toe met vragen over ondernemen en hoe vooruit te komen. Er komen dingen op mijn pad die een logisch gevolg lijken van de dingen die ik tot dan toe gedaan heb. Ik sta er voor open. Alles stroomt meer dan toen ik banen had. Zoals ik pas in een blog schreef: als onderneemster kan ik mijn ei wel kwijt.

Ik heb mijn eigen manier van ondernemen vormgegeven. En onderstaande 6 spelregels vatten ze voor mij goed samen:

 1. Doe het niet alleen. Vind medeondernemers om mee te sparren/samen te werken en je verhaal bij kwijt te kunnen.
 2. Deel zoveel mogelijk. Niet alleen je successen, maar ook als je iets niet weet of iets niet meteen goed gaat. Dit kan in blogs, via sociale media en gewoon, in gesprekken met anderen. Zo zet je de weg open voor anderen. En kan jij meer leren.
 3. Sta soms stil. Of je het juist heel druk hebt, of even helemaal niet: sta soms bewust even stil. En kijk naar jezelf. Wat ben ik (niet) aan het doen? Hoe voelt het eigenlijk? Doe ik nog wel wat ik echt wil doen?
 4. Durf bij te schaven. Plannen maken is mooi, maar je weet nooit hoe het leven loopt. Daar kan je bang voor zijn. Of gebruik van maken. Ga mee met de stroom. Maak nieuwe plannen op basis van wat je leert, ziet en ervaart. En wie je tegenkomt.
 5. Kies je eigen weg. Het is mooi om je te laten inspireren door mensen die doen wat jij leuk vindt. Maar zorg er daarna wel voor dat je niet precies hetzelfde gaat nastreven. En in plaats daarvan je eigen weg volgt. Of maakt.
 6. Zie de humor van dingen in. Met een dosis humor wordt alles lichter en leuker.

Herken jij je in deze spelregels?

Wat er deze weken o.a. in mijn agenda staat waar ik zo blij van word:
Een paar Waarmaakdagen, de workshop ‘laat je prikkelen’ geven tijdens de Powerdag, de presentatie doen bij VrijPlaats:Stilte is geen luxe (met o.a. Tijn Touber), een aantal prikkel-uren, mijn workshop ‘Wat wil ik nou écht? En nu aan de slag!’ en mijn artikel over stilstaan&groeien in het Vrouw&Passie-magazine (31/1).

 

8 Comments

 1. @Marisha: juist als je het druk hebt, is het des te beter om soms even stil te staan. Even diep in en uit te ademen. Even langzamer lopen, praten, typen. Daardoor word jij rustiger en gaat alles ook rustiger. Echt, probeer het maar eens!

 2. Beste Katja,
  Ze lijken zo eenvoudig, deze 6 regels. En daarin schuilt wellicht ook hun kracht: maak het leven (cq het ondernemen) niet moeilijker dan het is! Of ik me er in herken? Hm… punt 3 is misschien wel de lastigste – in deze tijd waarin iedereen en alles maar vliegt en rent, ben je al gauw geneigd mee te rennen en te vliegen. Eenvoudigweg omdat je bang bent “de boot te missen.”. Het gevoel “achter de feiten aan te rennen” is er één die mij de laatste tijd zwaar plaagt – en ik ben vast niet alleen daarin! Maar ik ga um proberen – die 3e regel. Gewoon af en toe stil staan. Niet alleen om bewuster te zijn van waar ik mee bezig ben, maar ook om bewuster te genieten van het kleine moois dat anderszins aan mij voorbijschiet. Of eigenlijk: waar ík anderszins aan voorbijschiet!
  Dank voor je inspiratie!
  Marisha

 3. Hoi Katja,
  Wat klinkt dat allemaal heerlijk inspirerend en aanstekelijk uitnodigend… Ik word er ook ‘gewoon’ blij van!
  thenks

 4. Beste Katja,
  Ik heb je spelregels gelezen en het geeft idd een goed beeld hoe je het beste kunt ondernemen. Ik heb moeite met spelregel 1: delen. Maar beetje bij beetje komt daar verandering in. Het gaat steeds beter, zeker omdat ik merk hoe leuk het wel niet is om te delen. Ik word steeds een ervaring rijker.
  Dank je wel en ik wens je veel succes toe.

 5. Hallo Katja,

  Ik wil je gewoon even zeggen dat ik je workshop gisteren bij Vrouw&Passie inderdaad prikkelend vond in de positieve zin van het woord, dus nog bedankt daarvoor.

  Met warme groet,

  Djoke ten Kate

 6. Bedankt voor je tips. Ik herken wel een paar. Tip 5 vind ik nogal moeilijk voor mij. Ik kan snel enthousiast worden en mijn eigen manier naar achter plaatsen. Ik ga weer meer er op letten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.