Mijn terugblik op 2015

happy right now

Deze terugblik is een vooruitblik

Alles wat je doet, ervaart, leert en ontdekt draagt tenslotte bij aan hoe je verder gaat. En alle gesprekken, ervaringen, keuzes, frustraties, boeken, mensen, dromen, films, acties, irritaties, liedjes, ‘kleine’ en ‘grote’ gebeurtenissen, wonderen, twijfels en toevalligheden dragen daar aan bij. Zo werkt dat bij mij tenminste. Voor mij een intensieve en fijne manier om door het leven te gaan!

Dit jaar ga ik het anders dan doen dan vorig jaar

Tot dat besluit kwam ik vorige week. Het voelde als een opluchting, een kracht en een fijne helderheid. Ik merkte direct dat sommige keuzes makkelijker werden. Ik heb afgelopen jaar een hoop geklungeld. Zo voelt het in ieder geval. Vooral het ondernemen was rommelig. Mede door in december en januari bewust terug te kijken, realiseer ik me dat ik niet eerlijk genoeg ben geweest. Naar mezelf. Over mijn situatie. Over mijn ware verlangens. Hieronder een greep uit mijn belevenissen van 2015. Ze hebben geleid tot de 4 woorden van waaruit ik in 2016 ga leven. Deze staan onderaan deze pagina.

Ondernemen(d)

 • Veel spargesprekken gehad met mede-ondernemers. Vragen. Vertellen. Delen. Ontdekken. Inzichten. Leren.
 • Een jaar waarin ik veel heb ontwikkeld. Waaronder de ‘sta eens stil-week’, de ‘focusweek’ en de ‘focusmaand. En natuurlijk mijn nieuwe website Moderne idealist, inclusief e-boek. En de interviews met moderne idealisten.
 • Bijgedragen aan Deeldagen (mee-organiseren en Durftevragen sessies), Choicemakersfestival (coaching en workshop) en de Dag van de Stilte (coördinator Gelderland).
 • Was weer helemaal in mijn element bij de Durftevragen sessies die ik heb gefaciliteerd. Dit blijft naar meer smaken!
 • Ik heb meegewerkt aan het uitwerken van gesprekken tussen Lisa Portengen en Koos Janson, deze zijn verwerkt in haar boek ‘Het regent geluk’, over de Cursus in Wonderen.

terugblik 1

Van die dingen

 • Veel gewandeld. Stukken met vrienden. En een paar dagen stukken van de Walk of Wisdom route.
 • Het is me afgelopen december voor het eerste gelukt om 1 uur stil te zitten met mediteren.
 • Dit was het jaar waarin ik eindelijk weer bloed heb gedoneerd. De eerste keer was in de vorige eeuw. Daarna was ik flauwgevallen en mocht ik niet meer. Het in 2006 nog eens gevraagd en de arts vond het geen goed idee. Dit jaar wees iemand me erop dat plasma geven misschien beter zou gaan, omdat je dan een gedeelte bloed terug krijgt. Geprobeerd. Mijn aderen bleken niet zo geschikt voor plasma (of zoals de verpleegster zei ‘helaas, een carrière in plasma doneren zit er niet in voor jou’). Paar weken later gewoon bloed gegeven. Een tijdje blijven liggen. Niet flauwgevallen. Dus ik mag vaker.
 • Veel op huizen en huisdieren gepast. Veel van Nederland gezien zo!
 • Meer dan ooit stond ik open voor wonderen en ze waren overal: in ’toevallige’ en bijzondere ontmoetingen, typische liedjes op bijzondere momenten, geweldige zinnen in vele gesprekken, boeken die ineens op mijn pad kwamen en antwoorden die op vele manieren tot me kwamen.

Ontmoetingen. Verbindingen. Liefde. Lol.

 • Samen met een vriend een week in Berlijn geweest. Mooie combinatie van toeristisch rondbanjeren, aan mijn onderneming werken, vrienden opzoeken en gezelligheid.
 • Veel tijd voor familie. Zo fijn.
 • In maart was er het weerzien met een goede vriendin die ik 3 jaar niet had gezien, omdat ze op wereldreis was geweest. Het was als vanouds, zo bijzonder.
 • Veel lol gehad, leuke feestjes, geinige uitstapjes, her en der gedanst.

terugblik 2Dood en leven

 • In mijn vriendenkring heb ik een aantal nieuwe baby’s mogen begroeten, een trouwerij meegemaakt, we hebben de as van mijn vader op zijn geboorteplek uitgestrooid en ik heb twee uitvaarten in de familie bijgewoond, waaronder die van mijn liefste tante.
 • Sinds een paar maanden ben ik receptie vrijwilliger in een hospice.

Onder de indruk van onder andere deze boeken

 • Tara Brach – Radicale aanvaarding. Het leven begroeten, jezelf omhelzen.
 • Karen Kingston – Weg met de warboel
 • Cursus in Wonderen (de dagelijkse lessen heb ik uit/af)
 • Neale Donald Walsch – Het enige wat ertoe doet – gesprekken met de mensheid
 • Kate Atkinson – Leven na leven
 • Dr. Jill Bolte Taylor – Onverwacht inzicht
 • Viktor E. Frankl – De zin van het bestaan
 • Dave Eggers – Wat is de wat
 • Mike Dooley – the top ten things dead people want to tell you
 • Pim van Lommel – Eindeloos bewustzijn
 • (mijn gelezen boekenlijst hou ik bij in dit Pinterest-board)

terugblik 3

Leren. Ontdekken. Doen.

 • Bij de geweldigste workshop tot nu toe geweest: ‘Playing the Matrix’ van Mike Dooley.
 • Eindelijk iets gedaan met mijn ‘zang-angst/verlangen’: in de eerste helft van het jaar heb ik een paar maanden groepszangles gehad. Dat was leuk en fijn! Blij dat ik dit, na jaren uitstellen, gedaan heb.
 • Een keer per maand ben ik vrijwilliger in het Taalhuis van de bieb. Ik leer iedere keer bij over laaggeletterdheid.
 • Veel in musea geweest (lang leve de Museumjaarkaart)

Onder andere deze liedjes (her) ontdekt

Sta eens stil

 • Vele zondagen ga ik offline: geen laptop, geen tablet, niks doen op mijn mobiel. Een tv heb ik sowieso al niet. Hele fijne en productieve dagen, waarin ik alles kan laten bezinken en ideeën de ruimte krijgen om te komen.
 • In maart heb ik voor de tweede keer meegedaan aan een 10-daagse-stilte-Vipassana-retraite.
 • Een paar keer ben ik een paar dagen bij mijn vrienden van Going Monk geweest. Soms voor een meditatieweekend. Soms om een paar dagen mindful en gezellig te leven en werken.

En nu een nieuw jaar. Ik ben benieuwd wat het me gaat brengen!

In 2016 zijn deze woorden mijn leidraad: liefde, overvloed, vrijheid en eerlijkheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.