Mild zijn voor jezelf

In  mijn april ‘En nu aan de slag’-mailing schreef ik iets met onderstaand thema. Ik kreeg er een paar mooie  en hartverscheurende reacties op. Mensen kunnen zo hard zijn voor zichzelf! Vandaar dat ik dit thema nu als blog met iedereen wil delen.

Ik zeg vaak tegen mensen  die zoekende zijn of iets voor elkaar willen krijgen dat het belangrijk is om de goede mensen om je heen te hebben. De afgelopen dagen realiseerde ik me dat veel mensen daarbij de belangrijkste persoon in hun omgeving vergeten, namelijk: zichzelf.

Je kan nog zo veel mooie plannen hebben, jezelf omringen met positieve mensen, je boekenkast vullen met boeken die je vooruit helpen, je inschrijven voor talloze mailings die je op weg helpen: als je te hard bent voor jezelf zal het je allemaal niet verder helpen.

Hoe streng ben jij voor jezelf?
Mag je fouten maken?
Mag jij van jezelf soms vallen?
Gun je het jezelf om ook weer op te staan?
Weet jij dat vooruit komen zelden in een rechte lijn gaat?
Hoe hard ben jij voor jezelf?
Wat zegt je innerlijke criticus tegen je?

Ik kan de precieze woorden niet vinden, maar lees soms een spreuk die iets zegt als ‘als een vriend(in) tegen je zou praten, zoals je tegen jezelf praat, dan had je haar allang de deur gewezen.’

Let de komende dagen eens op het stemmetje in jezelf. En onderzoek of je milder voor jezelf kan zijn. Of je meer compassie voor jezelf kan hebben. Of je jezelf een goede vriend(in) voor jezelf vindt.

Lees ook:
Heb jij de goede mensen om je heen?
Het idee dat je niet goed genoeg bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.