Moeite met veranderingen? Accepteer het weer

Ik merk vaak dat veel mensen moeite hebben met veranderingen. Alle soorten veranderingen. Alles wat anders loopt dan gehoopt of verwacht of gepland of bedacht.

Je baan houdt op. De trein heeft vertraging. Een postpakketje komt een dag later. In plaats van de voorspelde zon is er regen. Een event waarvoor je je maanden geleden hebt opgegeven gaat niet door. Je wordt ziek. Een afspraak wordt verzet. Visite kan op het laatste moment niet meer komen. Je moet je route aanpassen vanwege wegwerkwerkzaamheden. Iemand zegt nee, terwijl je hoopte op ja. Iemand vraagt je ergens niet voor, terwijl je daar wel vanuit ging.Er overlijdt een naaste. Het eten in je favoriete restaurant is op een avond minder lekker als gewoonlijk. Een opdracht gaat niet door. Het is veel drukker op de weg dan je dacht. Een goede vriend gaat 100 kilometer verderop wonen.

Moeite hebben met de verandering wordt meestal als erger ervaren, als het een zogenoemde nadelige verandering is. Er zijn echter ook mensen die moeite hebben met alle veranderingen, ongedacht of het ‘beter’ of ‘slechter’ is.

Maar weet je wat het is: het heeft meestal helemaal geen zin om je druk te maken over veranderingen. Het enige dat vaststaat is dat we allemaal worden geboren en doodgaan. De rest bestaat uit veranderingen. Leven is verandering. De hele natuur (en wij mensen dus ook) bestaat omdat er veranderingen zijn. Alles ontstaat, groeit en sterft af. Zonder veranderingen geen leven.

(Maar echt. Sta daar eens even goed bij stil.)

Als modern mens kunnen we soms het gevoel hebben dat we van alles onder controle hebben. We hebben de tijd ooit bedacht, seizoenen vastgesteld, een week en dagen bedacht, huizen gebouwd, vervoermiddelen uitgevonden, een postsysteem, internet, regels en wetten opgesteld, de taal, computers gemaakt, excelsheets vormgegeven. We hebben veel onder controle. En dat is best handig gedaan. En blijkt nuttig.

Het enige ‘gevaar’ is, dat we soms lijken te zijn vergeten dat we niet alles onder controle kunnen hebben. En boos worden op buienradar als het weer verkeerd voorspeld is. Of boos op anderen, als iets niet loopt zoals we hadden bedacht.

Het leven bestaat echter uit veranderingen. Punt.

Probeer dus niet om veranderingen te stoppen. Dat lukt je niet. Je helpt jezelf het beste als je leert om anders met veranderingen om te gaan. Om te accepteren wat er is.

En als je jezelf daarin wil oefenen, heb ik een tip: begin met het weer. Kijk of je jezelf kan aanleren om dat te accepteren zoals het komt. Iedere dag opnieuw. Ieder moment opnieuw. Soms is er zon. Dan weer regen. Wind. Sneeuw. Het maakt niet uit wat je verwacht had. Of wat er voorspeld is. Het weer komt zoals het komt.

Wil je beter met veranderingen leren omgaan? Accepteer dan het weer. Begin daar. Oefen erin. En ervaar over een paar uren, dagen of maanden hoe je ook op andere gebieden leert om alles makkelijker te accepteren zoals het komt.

Lees ook:
– een van mijn eerdere blogs: Wil je iets veranderen? Verander dan iets!
korte recensie van het boek ‘Als alles verandert, verander dan alles.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.