Moet dat mailtje per se vandaag de deur uit?

minder mail | Katja Linders

Je kunt doen hoe je denkt dat het hoort.
Of je kan je eigen manier zoeken.

Mailen biedt veel mogelijkheden en is niet meer weg te denken in deze wereld.
Het kan altijd en overal en dat is handig: een mailtje is zo gestuurd.

Ik ben communicatief, betrokken en sociaal van aard en een mailbox zit vol met mails waarin ik mijzelf van mijn beste kant kan laten zien. Overal wil ik op reageren en er iets mee doen. ‘Even mail bekijken op mijn mobiel’ kan er soms voor zorgen dat mijn hoofd vol zit met dingen die nog moeten en kunnen gebeuren.
Mijn valkuil is om me daarin te verliezen. Zo heb ik in de loop der jaren een haat-liefde verhouding met mail opgebouwd.

De afgelopen weken begon het me te dagen dat ik ergens een grens moest trekken, dat ik er anders mee om moest gaan. Dat ik er weer voor moest zorgen dat ik het als een handig communicatiemiddel zie en gebruikt, in plaats van het energieslurpende gebeuren dat ik ervan had gemaakt.

Daarnaast kwam ik tot het besef dat uren achter een laptop zitten niet het beste en creatiefste bij mij naar boven haalt.

Vanaf deze week bekijk ik op dinsdag en donderdag mijn mail niet meer. En streef ik ernaar om mijn laptop die dagen helemaal niet open te klappen.

Een vriend vroeg me ‘maar wat als je een van die dagen nou per se een mail moet sturen, wat doe je dan?’. Ik zei dat als het echt per se moest, ik uiteraard wel een mail kan sturen die dag.
Maar weet je wat het is: volgens mij hoeft een mail nooit per se die dag verstuurd te worden. Het kan best een dag later. Ik kan best minder mailen.

Deze eerste week met mijn twee mail- en laptoploze dagen is me goed bevallen.
Ik heb deze dagen plannen en ideeën op papier uitgewerkt, verder gelezen in Slik die Kikker!, rondgelopen en mijn gedachten laten waaien, foto’s gemaakt, verwonderkaarten gemaakt, met mensen gesproken over ondernemen en plannen.

Vele dingen die ik bedenk kunnen niet meteen gedaan worden. Dus zet ik ze op een lijstje. En dat zorgt vooralsnog voor meer rust in mijn doen en laten, ook op de andere dagen.

Hoe ga jij om met mail? Doe jij hoe je denkt het dat hoort? Of ga je ermee om op de manier die bij jou past?

(deze is eerder geplaatst op mijn vorige site)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.